26.12.2010

Liefmans Glühkriek


Liefmansin joulumaustettu kriek jäi Belgiassa juomatta, vaikka sesonkiaikaan siellä tulikin pyörittyä. Nyt tämän sain kuitenkin lasiin, kiitos Systembolagetin ja siellä käyneen kavein. Hehkukriek kuuluisi nauttia tietysti lämmitettynä (n. 70 astetta), mutta minähän testaan myös viileänä.

Syvän rubiininpunainen olut ei juuri muodosta vaahtoa kaadettaessa. Tuoksu on viileänä hyvin mausteinen. Neilikkaa on huomattavan paljon, lisänä ainakin anista ja kardemummaa. Saattaa olla inkivääriäkin. Mausteiden sekamelska on melkein mentoholinen. Mausteiden lisäksi erottuu makeahkoa kirsikkamehua ja punaherukkaa, hieman vaniljaa. Happamuus on melko kevyttä, glögimäinen makeus ja mausteisuus ovat tämän oluen "juttu". Mallas peittyy kyllä melko tehokkaasti glögimäisyyden alle, eikä tätä juuri olueksi tunnistaisi jos ei tietäisi speksejä. Helppoa juotavaa kuitenkin. Ja sitten lämmityspuuhiin.

Tuoksu saa lämpimänä syvyyttä, mausteet antavan enemmän tilaa marjaisuudelle. Miellyttävä kirsikan tuoksu, sokeroimatonta ja paksua mustaherukkamehua neilikan maustamana. Olisiko tässä myös kanelia? Jälkimaussa neilikka maistuu taas selvemmin. Rypälemehun aromikasta makeutta ja aavistus muskottipähkinää ilmestyi myös jälkimakuun. Happamuus kuitenkin katoaa lämmitettäessä kokonaan, samoin hapot. Nahkea, hyvin glögimäisen mehuinen suutuntuma. Selvästi enemmän pidän tästä lämpimänä, jolloin kokonaisuus on monipuolisempi ja tasapainoisempi.

Mitä tästä sitten sanoisi? Mukava talvijuoma, voitta monet glögit. Oluen standardeihin tätä on kuitenkin hyvin vaikea sulloa. Pisteytys lämpimänä juodusta. Pisteet: 32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti