5.4.2010

Kotiolutta pöntössä: Vappuolut pöhisee

Vappuoluen pano meni kutakuinkin sunnitellusti. Mäskin suodatus oli vähän takkuista suurehkosta vehnä- ja kauramäärästä johtuen, mutta hitaasti laskemalla homma hoitui reilussa puolessa tunnissa kuitenkin. Vierteen ulkonäkö muistutti sameudessaan vähän normaalia tummempaa vehnäolutta. Tuoksu oli mukavan rusinainen ja mausteinen. Fariinisokerilla paksuksi siirapiksi karamellisoimani rusinat lisäsin keiton loppuminuuteilla, samoin mausteet (appelsiinin- ja greipinkuorta, korianteria ja kardemummaa) ja reippaasti Cascadea. Rusinat lisäsivät odotuksia enemmän sokerieita ja jouduin siis laimentamaan vierrettä vähän osuakseni tavoiteväkevyyteen, joka siis oli 1,047. Hiivasin kahdella paketilla Muntonsin ale-hiivaa, koska kaapissa ollut Coopers oli vanhentunut. Käyminen on ollut nopeaa, parin vuorokauden jälkeen vesilukko on jo melko rauhallinen.

Näppäsin muutaman kuvankin. Näiden asettelu on näköjään yhtä helvettiä, mutta yritetään.



Vasemmalla kylmälaatikosta tekemäni mäskäin hanoineen. Nakkaan päälle mäskäyksen ajaksi vielä vanhan talvitakin ja lämpö pysyy yllättävän hyvin tallessa. Keskellä sisänäkymä, suodatin on väännetty paistosuojaritilästä. Oikealla on suodatus meneillään.




Keitto käynnissä. Kaasulevy on reilusti kallein yksittäinen välinehankinta, mutta kyllä kannatti. 15l. vierrettä kiehuu nyt ihan kohtalaisen nopeasti. 20 l:n kattilan jos jostain vielä löytäisi nykyisen 15 l:n tilalle, niin ei tarvis jakaa vierrettä pienempiin kippoihin ollenkaan.

Vierteenjäähdytin on seuraava rakennuskohde. Yleensä olen jäähdyttänyt kattilaa altaassa kylmää vettä kierrättämälä, mutta melko hidasta se on ja vettä kuluu turhan paljon. Nyt kokeilin suurta saavia, jonka täytin lumella ja vedellä. Aika nopea systeemi oikeastaan, mutta kuparikierukka olisi kyllä ehdoton lumettomana aikana.

Lagerointia varten olen suunnitellut ylimääräisen jääkaapin tai pakastimen hankkimista. Ne ei paljoa käytettyinä maksaisi. Lisäksi vielä tarkkuustermostaatti ja sensori kaapin sisälle niin lämpötilan säätäminen olisi helppoa. Ongelmana on systeemin mahduttaminen kämppään sisälle. Pitäisi melkein olla autotalli...

1 kommentti:

  1. Meillä kerran kiljun teossa kävi niin että koko "pannu" poksahti ilmaan - ja seinät ja katto täynnä käymässä ollutta ainetta.. Seuraavan kerran sitten kun teimme, laitoimme lukot - jotta kansi varmasti pysyi paikallaan. Ne on kaksi kertaa kun sitä olemme tehneet, mutta hauskaa muistella jälkeenpäin. :)

    VastaaPoista