30.4.2010

Meantime IPA


Hyvää vappua! Sateisen ja harmaan aaton tunnelmia piristää tänä vuonna Meantime IPA, jonka kaverini Samulin kanssa jaoimme. Olut kuuluu Alkon Arkadian myymälän valikoimaan, josta Samuli kiikutti sen maistettavaksi. Kiitos siitä! Aiemmat kokemuksen panimon tuotoksista ovat olleet vähän kaksijakoisia, joten mielenkiinnolla tätä lähden testaamaan.

Hieman utuisen oranssi olut, kermainen ja hyvin pitsinen vaalea vaahto. Tuoksussa maltaan karamellinen makeus ja hienostuneen kukkaisparfyyminen, aavistuksen saippuainen ja hunajainen humalointi ovat hyvässä tasapainossa. Hyvin hedelmäinen humalointi tuo kesäistä kepeyttä, eikä karamellisuus pääse ylidominoimaan. Loppua kohti mennään kuivempaan suuntaan keksisillä ja aavistuksen pähkinäisillä maltaan sävyillä, mutta ei tämä kaikkein kuivimpia ipoja ole. Olisikohan käytetty vähän jotain vaaleaa sokeria? Kepeys viittaisi ehkä siihen. Goldingsin yrttisemmät ja hieman pihkaiset aromit ja matalien alfahappojen huikean pehmeä ja "lavea" katkeruus pääsevät oikeuksiinsa jälkimaussa. Keskitäyteläinen suutuntuma on liukas ja öljyinen. Matalahiilihappoisuus korostaa liukasta tunnetta. Kokonaisuudesta paistaa huolellisuus ja puhtaus, sekä monta sylillistä aromihumalia. Kesäisen raikas olutkokemus passaa hyvin sateiseen vapun aloitteluun. Pisteet: 38/50

2 kommenttia:

  1. Maalaisalkojen valikoima on kyllä _hieman_ suppeampi. Onko Helsingissä Arkadian Alko paras paikka, kun haluaa tutkailla laajaa olutvalikoimaa?

    VastaaPoista
  2. Arkadiassa on oma erikoisvalikoimansa (http://www.alko.fi/lippulaiva/fi), jonka tuotteita ei muista alkoista saa. Normialkoista poiketen myymäläsiirrotkaan eivät Arkadiasta onnistu, paitsi nyt muutamana edellisenä vuonna kokeiluluonteisesti joulun alla, jolloin siis kannaatta ehdottomasti tilata kun se ei mitään maksakaan. Kaikki alkon normaalt myymälät, myös ne syrjäisimmät, ovat valikoimaltaan tasavertaisia: kaikkia tuotteita saa siirrettyä maksutta mihin tahansa myymälään. Kannattaa hyödyntää myymäläsiirtoja!

    Helsingissä (miksei muuallakin) monet suuret marketit, erityisesti sittarit, ja joskus pienemmätkin asialle omistautuneet ruokakaupat pitävät todella kattaviakin oluthyllyjä. Esim. Kampin, Arabian, Vuosaaren, Itäkeskuksen ym. sittareissa on paljon jopa pienpanimo-oluta. Sitten on tietty baarit, joita Pk-seudulla riittää. Esim. Pikkulintu, Oluthuoneet, Gallows Bird, Kalaravintolat, St. Urho´s... Listaa riittää. Tampere ja Turku ovat myös mainioita olutkaupunkeja.

    Muualla onkin sitten heikompaa joka sektorilla, mutta:

    Systembolaget (http://www.systembolaget.se/) on valikoimiltaan ja etenkin hinnoiltaan melko suvereeni alkoon nähden, siellä voi maksutta tiltata katalogin tuotetteita haluamaansa myymälään. Kannattaa ehdottomasti, jos noutoreissu ei ole ongelma. Sitten on tietty monet nettikaupat vaikka Belgiassa ja Saksassa (esim. Cracked Kettle ja Belgian Shop). Valikoima on huima itse oluet joskus kohtuuhintaisia, mutta rahti maksaa maltaita. Lisäksi tilaaminen on tässä sivistysvaltiossa tietysti tehty laittomaksi, mikäli myyjä osallistuu kuljetuksen junailuun. En voi suositella, mutta omalla vastuulla...

    VastaaPoista