28.4.2010

Uusintaottelu: Flying Dog Road Dog Porter



"Porttereiden Ilkka Alanko", tokaisi kaveri tästä Oulun Tummat ja Täyteläiset Oluet -festareilla vuonna 2008. Kumpkin ollaan edelleen saamaa mieltä siitä, että Ilkka on Alangon veljeksistä se munattomampi. Jotenkin vaisu kuva oluesta tuolloin jäi, varsinkin kun ole pääsääntöisesti tykännyt panimon tuotoksista. Uusinta on viipynyt juurikin em. syystä, vaikka tätä sää nykyään Alkostakin ja testipullo tuli ostettua jo aikoja sitten (parasta ennen 062010). Annetaanpa mahdollisuus kuitenkin, jos vaikka maistaja tai maistettava olisi kypsynyt.

Syvän tummanpunainen väri, jossa ei ole hiivaista sameutta. Ohut, mutta kermainen vaahto on vaalean beige. Tuoksussa tummaa, hieman palaneen hapanta maltaisuutta ja muistikuviani selkeästi enemmän kahvia. Vähän jopa vaniljaa. Kohtalaisesti taateleiden sokerista ja tummaa hedelmäisyyttä. Muistiinpanoissai oli maininta selkeästä jenkkihumaloinnista, mutta kypsyminen lienee nyt syönyt sen melko vähiin. Jotain pihkaisuutta sentään löytyy. Jälkimaussa hieman salmiakkisen suolainen, aavistuksen savuinen ja mukavan pehmeä paahteisuus jatkuu pitkään. Alkoholi tosin meinaa vähän maistua, mutta ei juuri häiritsevästi. Melko makea kokonaisuus, jossa paahteisuus on enemmänkin kahvista ja maitosuklaista kuin karrelle käristettyä. Ehkä Ratebeerissä nimen "Porter" sanan eteen liitetty "Scottish" ei olekaan kovin metsässä? Jälkimaun kohtalainen katkeruus toimii asiallisena vastapainona makeudelle. Kevyen hapokas, mutta melko pehmeä ja liukas suutuntuma sopii kuvaan ihan hyvin. Hieman ohkaiseksi tämä ehkä jää.

Uusintakierroksella tämä kyllä maistuu selvästi paremmalle. Kumpikohan osapuoli tässä on lopulta kypsynyt? Vai olivatko festariolosuhteet ensimmäisellä maistelukerralla epäedulliset? Oliko olut silloin kenties liian kylmää, vaikuttiko putelin jakaminen kokemukseen? Oluiden arviointi toimii usein fiilispohjalta, kuten joskus aiemminkin tuli todettua. Yhden testin perusteella ei siis välttämättä saa oluesta hyvää kuvaa jnejne... Pitäisikö niitä Ilkan levyjä sitten oikeasti kuunnella? No, ei ehkä kuitenkaan =) Pisteet: 33/50

2 kommenttia:

  1. Tämän tekstin innoittamana voisin sittenkin ottaa yhden pullon kanssa uusintamaisteluun. Vaisu fiilis tästä jäi myös ensimaistelmalla.

    Flying Dogin oluet yleisesti ottaen kyllä maistuu mainiosti. Olen vähän katkera vieläkin siitä valviran Gonzo-päätöksestä..

    VastaaPoista
  2. Gonzo on kyllä loistava olut. Olisi sitä mielellään Alkosta ostanut, ainokaisen juomani rahtasin Belgiasta.

    VastaaPoista