15.4.2010

Van Eecke Het Kapittel Watou Prior


Belgiasta asti raahaamani herkku. Tykästyin tähän kertaheitolla Delirium Café:ssa, päällimmäisinä jäivät mieleen ja muistiinpanoihinkin kevyt maitosuklaisuus ja kuivat hedelmät yhdistettynä mukavaan paahteeseen. Saas nähdä, mitä puolentoista vuoden kypsyttely on tälle tehnyt. Parasta ennen-päiväys näyttäisi olevan 2010 loppuun, mikäli osasin oikein tulkita.

Tuoksussa erottuu happaman kirsikkaista ja herukkaista marjaisuutta, jota en muista tuoreessa olleen ainakaan näin ilmiselvästi. Maitoinen suklaisusuus on edelleen helposti havaittavissa, mutta nyt astetta tummempana. Yhdistelmä muistuttaa yllättävästi esim. ikääntyneen Aventinuksen "marjarahkaisuutta", mutta on tässä tapauksessa paljon miedompi. Makupaletin perustan muodostavat edelleen kuivatut hedelmät ja nyt vähän rommimaiseltakin tuntuva karamellisuus. Jälkimaku jatkuu pitkään herkullisen makeasti paahteisena muistuttaen vähän créme brûlee:ta ja päätyen lopulta suklaiseen pehmeyteen. Kokonaisuus on silti kuivampi ja vähemmän sokerinen kuin tuore versio muistaakseni oli. Juotavuus on on 9% olueksi jotain melko käsittämätöntä. Liukas ja samettisen pehmeä ja melkein liiankin kevyt. Taitaa panimon hiiva olla melkoinen epeli, sillä Van Eecke:n oluet ovat muistaakseni monista belgeistä poiketen täysmaltaisia ja siten vailla sokerien ohentavaa vaikutusta. Mikähän lie jäännösominaispaino?

Melkoisesti on olut muuttunut, mutta maistuu edelleen kerrassaan loistavasti. Etukäteen mietitytti, että tuliko tuoreelle antamaani 44 pisteeseen kenties heitettyä joku poikkeuksellisesta tilanteesta johtuva fiilislisä. Nyt tässä kotona maistellessani en oikein osaa noita pisteitä lähteä pudottamaankaan, sillä oluthan on kerrassaan loistava. Mielestäni oluen nimenomaan pitääkin herättää tuntemuksia, jotka sitten muistaa ehkä vielä vuosien päästäkin. Ei siitä pitäisi ainakaan pisteitä vähentää. Varsinkaan jos verrokkina ovat nyt vaikka jotkut mahdollisimman halvalla kyhätyt tusinalagerit, jotka kylminä ja persoonattomia rahastusvälineinä herättävät lähinnä turhautumista. En laske pisteitä, perkele =) Pisteet: 44/50

2 kommenttia: