9.5.2010

Kotiolutta: Mäskäin kylmälaukusta

Päätin rakentaa uuden mäskäinlaatikon, kun edellinen on vähän turhan pieni ja siihen olisi joka tapauksessa pitänyt tehdä uusi suodatin. Vanha loota siirtyy nyt toimittamaan kuumavesisäiliön virkaa, mikä on kyllä selkeä parannus huuhtelutilanteeseen.

Valitsin uudeksi laatikoksi 34 l:n Igloo Marine:n, jonka pitäisi olla laadukas. Hintaa lootalla oli Motonetissä 55€. Suodattimeksi meinasin ensin pyykkikoneen asennusletkun metallisukkaa, mutta päädyin lopulta kupariputkistoon. Kupari näyttää kivalta, minkä lisäksi rakentelu on ihan mukavaa. 2,5 metriä kupariputkea maksoi Bauhausissa 21 €. Hana, putkikulmat ja muut tilpehöörit vielä päälle ja kokonaishinnaksi tuli melko tarkalleen 100€. Jos laskisin kaikki turhaan hommaamani epäsopivat osat, olisi hinta jokusen kympin korkeampi. Rautakaupan myyjiin ei näköjään kannata luottaa sen paremmin kuin omaan suunnittelukykyynkään.




Homma alkoi reiän poraamisella, sillä näissä pienemmissä malleissa sitä ei ole valmiina. Sopivan liitosnipan puuttuessa jouduin vähän soveltamaan ja sahaamaan epäsopivasta hanasta kierreosan läpivienniksi. Tulipahan sillekin hanalle jotain käyttöä. Pallohana kiinnittyy läpivientiin, samoin sisäpuolen x-yhde. Sisäseinän ja yhteen väliin laitoin kumitiivisteen ja vierteen yhteys ulkomaailmaan oli valmis.







Sitten putkiston kimppuun. Tärkeintä putkien kanssa on saada ne mahdollisimman lähelle pohjaa, jotta kaikki vierre saadaan talteen. Seinien ja putkien väliin kannattaa jättää muutaman sentin rako kanavoitumisen vähentämiseksi. Liitoskulmat ovat sen verran napakoita, että en lähtenyt niitä juottamaan. Eipähän tarvi miettiä tinan lyijypitoisuuksia olutta juodessa. Sahaamista riitti, erityisesti suodatinrakojen kanssa. Rautasahan terät kummenivat ja taipuivat kuin spagetti, kolme jopa katkesi. Viilaamista ja muuta siistimistä oli myös riittämiin, mutta lopulta tuli valmista. Valmis laatikko näyttää hyvältä ja sen pitäisi kaiken järjen mukaan jopa toimia. Putkea jäi reilu metri, josta rakennan jossakin vaiheessa kannen sisäpuolelle huuhteluputken, joka levittää huuhteluveden tasaisesti mallaspedin päälle. Kuumavesisäilöstä sitten vain letku kiinni huuhteluputkeen ja hanasta voi sitten säätää huuhteluveden virtausta. Eipä tarvitse sitten kannulla kaadella enää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti