21.5.2010

Kotiolutta: Kotipanimon uudet kujeet

Tänään sain vihdoin hommattua puolikkaan kvarkin kokoiseen panimooni oleellisen palasen, jonka puutos aiheutti viimepäivinä runsaasti ylimääräistä hikoilua. Puhun tietysti jääkaapista, joka on varattu vain ja ainoastaan panimotuotteille. Hääsahdin valmistus pisti laitteistoni ja samalla hermoni äärimmmäiselle koetukselle, kun ajauduin tilanteeseen jossa piti lotrata vesihauteiden kanssa ja lopulta kuskata käymispönttöjä kavereidentyttökavereiden jääkaappeihin oman tultua täyteen jo yhdestä 15 l astiasta. Vituttaahan se sellainen, pienpanimoideologiani kun perustuu pitkälti omaehtoisuuteen.

Viikojen turhan huutonettailun ja keltaisenpörssin tuijottelun jälkeen oli vesihauteessa taas yksi pönttö käynyt loppuun yön aikana ja kylmäänhän se oli saatava. Työkeikalla Ii:ssä satuin ajamaan kylmälaitteita myyvän ja korjaavan pikkuputiikin ohi ja ajattelin piruuttani kysäistä käytetyjä jääkaappeja. Ja nyt sitten nurkassa pönöttää lähes uusi, takuukorjattu, energialuokaltaan pihein mahdollinen ja lämmönsäätelyltään elektronisesti ohjattava 180 cm korkea UPO-jääkaappi! Asteen tarkuudella säädettävä lämpötila pysyy tasaisena kaikkialla kaapissa kiertoilmapuhaltimen ansiosta. Tilaa on ainakin kahdelle 30 l pöntölle, joiden lisäksi hiivat ja vaikka pari olutpulloakin mahtuvat kaappiin. Viikon työkeikan palkasta 170 € syö kyllä tässä rahatilanteessa melkoisen osan, mutta enpä jaksa välittää. Uuden vastaavan hinta on 700 €.




Laitteiden ja kaiken maailman turhien hilavitkuttimien perään en ole ollut koskaan, mutta kieltämättä nyt tuntuu hyvältä kun sahtiongelma lopultakin ratkesi ja yhä tärkeämmäksi muodostunut panimoharrastus voi taas jatkua entistä monipuolisempana. Jääkaappi kun mahdollistaa trippailun myös alhaisiin lämpötiloihin, joissa pintahiivat jo antavat periksi. Aion vielä asentaa laitteen oman termostaatin ohittamaan kapillaaritermostaatin, jonka anturin saa kaapin sisälle suoraa nesteen lämpötilaa mittaamaan. Silloin on mahdollista ylläpitää vaikka 17 asteen lämpöä tiettyjä pintahiivoja varten. Kaksisuuntaisella termostaatilla ja lämpöpeittelä myös käymislämmön nosto onnistuu, jos sellainen tarve tulisi vaikka talvella belgejä käytettäessä. Mahdollisuuksia on monia. Kyllä nyt kelpaa! Tämä hankinta kantaa kauas.

1 kommentti: