20.12.2012

Dogfish Head 60 Minute IPA


IPA-huuma sen kun vain jatkuu, vaikka ulkona paukkuu pakkanen! Sam Calagionen luotsaaman kulttipanimon oluiden liikkuvuus lienee Suomessa käytännössä lähes olematonta, enkä minäkään näihin Delawaren oluisiin ole koskaan päässyt tutustumaan. Mieli on kyllä tehnyt, onhan Dogfish Head jenkkien craft-panimoista ehdottomasti niitä maineikkaimpia. Panimo tunnetaan sloganinsa "off-centered ales for off-centered people" mukaisesti tinkimättömän kokeellisista, usein ympäri maailmaa roudatuista erikoisraaka-aineista erikoisin menetelmin keitetyistä oluistaan. Karismaattinen nokkamies Calagione lienee nykyään yksi olutmaailman tunnetuimpia hahmoja, onhan mies heilunut mm. tv-tähtenä Dogfish Headista kertovassa Brew Masters-sarjassa ja räppiartistinakin. Panimon huima menestys (mm. USA:n nopeiten kasvanut pienpanimo jossakin vaiheessa) suitsi kirjallisuutta opiskelleen Calagionen myös kirjoituspuuhiin, jonka tuloksena oli eräänlainen yksityisyrittäjäksi mielivän yleisopas "Brewing Up a Business", jota itsekin parhaillani lueskelen.

Kun mahdollisuus saada Nick & Pete's IPA:n vastineeksi jokusia olutpulloja Amerikoista Suomeen lentävän Nickin vaimon välityksellä realisoitui, tuli Dogfish Head tietysti ajankohtaisena heti mieleeni. Panimon tunnetuimpia tuotteita ovat jatkuvan humlaloinnin menetelmällä valmistetut "minuutti-IPA:t", joita valmistetaan 60, 75, 90 ja 120 minuutin versioina. Minuuttimäärä siis indikoi keiton aikana tauotta jatkuvan humala-annostelun kestoa ja siten intesiivisyyttä, mutta jokainen on myös mallaspohjaltaan oma reseptinsä. 60 ja 90 minuutin versiota pääsen sitten testaamaan, aloittaen tietysti kevyemmästä (6 %) 60 Minute IPA:sta. Humalina tässä versiossa Warrior, Amarillon ja "Mystery Hop X".

60 Minute IPA on kirkas ja väriltään raikkaan oranssi IPA. Hyvin hienojakoista ja pitsisenä kestävää vaahtoa muodostuu kohtuudella. Tuoksu on aromaattisen sitruksinen ja mäntyisen humaloitu ja siinä erottuu myös hieman parfyymisen kukkaisia aromeja, ehkä mansikkaakin. Ensivaikutelma on kuitenkin yllättävän hillitty, sillä kuvittelin tämän olevan lähempänä mallia "halolla päähän". Kuiva, hieman paahtoleipäinen ja kevyellä karamellisuudella silattu maltaisuus tulee mukavasti läpi humaloinnin takaa. Maku on kuiva ja maltaan maku on todella puhdas. Jatkuvan humaloinnin  tuoma katkeruus alkaa varsin pyöreänä, mutta tiivistyy lopussa hienosti hieman pihkaisenä viipyileväksi. Tasapainoista ja sulavan viimeisteltyä, mutta ehkä vähän särmätöntä. Tuntuu ehkä enemmän APA:lta kuin IPA:lta, siihen suuntaan viitaisi myös IPA:n alarajoilla heiluva vitamiinipitoisuus. Ei tästä voi kuitenkaan olla pitämättä, sillä jenkkihumalan ja maltaan liitto on niin pirullisen suunmyötäinen. Tuoreen kuohkea suutuntuma vielä korostaa tätä vaikutelmaa. On helppo uskoa, että tässä on panimon myydyin tuote. Aloitteleva olutdiggarikin pääsee luultavasti helposti  60 Minute IPA:n makuun. Tässä olisi varmasti myös melko ideaalinen kaveri mausteisten ruokien kanssa tai saunan jälkeen nautittavaksi. PISTEET: 39/50 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti