4.11.2010

Nøgne-Jolly Pumpkin-Stone: Special Holiday Ale


Jouluhössöttelyt saavat tämän vuoden osalta alkaa norjalaisen Nøgne Ø:n sekä amerikkalaisten Jolly Pumpkinin ja Stonen yhteistyön hetelmää makustelemalla. Tämä paketin avaaminen on aiheuttanut etukäteen melkoista hekumointia. Odotetuimpia tämän vuoden tapauksista. 8,5% olut on pantu ohrasta, rukiista ja kaurasta sekä maustettu humalien lisäksi salvialla, kuminalla, katajanmarjoilla ja kalifornialaisilla kastanjoilla. Kuulostaa juuri niin muikealta, kuin jouluoluen kuuluukin.

Olut on väriltään hyvin syvän punaruskea. Hyvin pienikuplaisen samettista vaahtoa on melko ohuesti, mutta se muodostaa kaunista pitsiä lasin reuinoille. Tuoksu on jollakin tavalla hyvin "lämmin". Se muistuttaa makeaa ja mausteista mallasruisleipää. Jotain määrittelmätöntä hedelmäisyyttä rottuu myös hieman. Mausteisuus on melko ilmiselvää, mutta sitä on melko vaikea eritellä. Pirtsakkaa, hieman kardemummaista ja mentholista meininkiä siinä tuntuu olevan. Ehkä se on sitten salvian tekosia? Ehkä sen kuminankin voi sieltä kaivella. Hämmästyttävän paljon mausteet ja ruismaltaisuus kuitenkin yhdessä muistuttavat legendaarisia Super Salmiakki -karkkeja. Tervaa ilmaantuu myös kuvaan oluen lämmetessä. Maku on pitkälti sitä, mitä tuoksu antaa odottaa. Jykevän siirapisessa mallasrungossa riittää potkua ja alkoholi peittyy makeuden taakse tehokkaasti. Jälkimaku on reilusti mausteinen, erityisesti katajan kitkeryyden huomaa nyt helposti. Hieman suklaatakin pyörähtää kielen päällä. Lakritsi ja omaleimaisen yrttinen maustemylläkkä jatkavat leikkejään limakalvoilla pitkään. Siirappinen mallas tahmaa huulet ja suutuntuma on hyvin paksu ja liukkaan matalahiilihappoinen.

Tästä oluesta on todella helppo pitää. Runsas mallaspohja pyöristää riittävästi mausteiden vyöryä, mutta silti oluen mausteinen perusluonne tulee varsin hyvin selväksi. Tämä voi olla joillekin liikaa, mutta minuun uppoaa. Erityisen insipiroivaa ja mystistä juomaa näihin pimeisiin iltoihin. Juuri tällaiset rohkeat oluet nostavat joulun mielestäni selvästi mielenkiintoisimmaksi olutsesongiksi. Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti