9.11.2010

WinterCoat Yule Ale


Jatketaanpa Alkon jouluoluiden kartoittamista. Tanskalainen WinterCoat on minulle ennestään tuttu vain nimenä. Perheomisteinen pienpanimon porskuttaa Sabron kylässä, Århusista luoteeseen. Yule Ale (5,75€/0,5l) on vahvuudeltaan 6,5 %:n keitos, jonka RB luokittelee vahvaksi brittityyliseksi aleksi. Mausteita on käytetty tuoteselosteen mukaan puristisempien aineiden lisäksi. Tanskan "olutvallankumouksen" seurauksena näitä mikropanimojen kiinnostavia oluita rantautuu onneksi välillä meillekin.

Yule Ale on tumma, samean meripihkanruskea olut. Ohuehko vaahto on osin kermainen ja kestävä, osin saippuaisempi. Tuoksussa erottuu karamellimaltaan toffeisuutta, hedelmäisen pehmeitä hiivan aromeja, hieman yrttistä humalaa, anista ja lakritsia. Vai voisiko tässä olla lakritsijuuren sijasta ruista joukossa? Jotain aavistuksen mausteista ja hapanta, jopa kotikaljamaista leipäisyyttä tuntuu nimittäin taustalla. Etiketti ei erittele käytettyjä maltaita, joten paha sanoa. Makukin on kevyesti hapan, mutta se se ei häiritse. Kohtalaisen maltaisen, melko kuivan ja aavistuksen pähkinäisesti paahteisen vaiheen jälkeen lopussa erottuu rusinaista hedelmää kevyen katkerohumaloinnin lisäksi. Jälkimaun mausteisuudessa on jotain todella tuttua, mutta en nyt saa siitä ihan selvyyttä. Kardemummaa se voisi ehkä olla, lisänä jotain sitrushedelmää. Maustaminen on onnistunut melko nappiin: tulos on melko moniulotteinen mikään yksittäisen mausteen hyppimättä silmille. Suutuntuma jää kuitenkin vähän vaisuksi. Matalahiilhappoisuus yhdessä liukkauden ja happamuuden kanssa eivät tee tästä kovinkaan runsaan tuntoista. Lopun nahkea hedelmäisyys ei sekään hirveästi miellytä.

Yule Ale on mukavasti tasapainoinen ja taitavasti maustettu tapaus jouluoluiden joukossa. Ei hyökkäävä, helppo juoda ja silti riittävän monipuolinen. Ei tästä ehkä kestosuosiksi ole, mutta kannattaa ehdottomasti silti testata. Joulupöydän sekalaisten syöminkien kaveriksi on vaikea löytää yksittäistä, tyydyttävästi edes suurinpiirtein kaikki tarpeet täyttävää olutta. Yule Ale voisi kuitenkin olla varteenotettava vaihtoehto ruokapöytään nostettavaksi. Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti