22.11.2010

Svaneke Julebryg


Tanskalainen Svaneke Bryghus on tuttu kahden Alkossa vierailleen tuotteen osalta. Näistä Stärke Preben jäi mieleen lähinnä melko alkoholisena tapauksena, Skipper Clements taas kesäisenä APA:na. Paljon on näköjään panimolta maistamattakin, Ratebeeristä näyttäisi löytyvän peräti 71 tuotetta. Julebryg saa nyt toimia pienenä tilkeenä tankan osalta pahasti rakoilevassa olutsivistyksessäni. Kyseessä on 5,7 %:n tumma, suodattamaton sesonkilager, jota saa pullollisen (o,5 l) haltuunsa hintaan 4,45€. Olisiko tästä joulun jokapaikan höyläksi?

Houkutteleva tummanruskea, meripihakan punertava ja hieman samea olut kaatuu lasiin poikkeuksellisen komean ja kermaisen vaahtokukan kera. Komeus valitettavasti lässähtää melko pian, mutta annos kermaista pitsiä selvityy koko puolilitraisen lyhyen historian. Tuoksussa erottuu ensinuuhkasulla mukavasti leipäistä maltaisuutta, karamellisuutta ja aavistus paahdetta. Aromihumalien tuoma mausteinen yrttisyys tuntuu sekin selvänä. Olut on selvästi mallaspainotteinen, makeampaa hiivaista hedelmäisyyttä erottuu kuitenkin. Paahteisen limppuinen ja karamellinen makea maltaisuus kestävät hyvin loppuun, jossa katkeruus nipistelee tasapainoittavasti kitalaessa. Jonkinlaista liuotinmaisuutta kuitenkin ilmaantuu jälkimakua häiritsemään erityisesti oluen lämmetessä. Melko pehmeässä, mutta aavistuksen hapokkaassa suutuntumassa on kohtuullisesti runkoa vahvuuteen nähden.

Vaivaton, mutta vähän vaisu ja persoonaton Julebryg ei ehkä ole riittävän täyteläinen joulun pöytäolueksi, mutta voisin hyvinkin kuvitella nautiskelevani tätä pullollisen jouluyönä rieskan ja graavilohen kanssa. Pisteet: 30/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti