25.2.2011

Mohawk Summer IPA


Toinen Systembolagetista tilaamani Mohawkin IPA-viritelmä on myös pantu Sigtunalla. Nimensä mukaisesti Summer IPA on pantu mennen kesän kausiolueksi, joten aivan tuoretta tämä ei enää ole. Parasta ennen-päiväys tulee vastaan 20.3.2011. Alkoholia Summer IPA:ssa on Extra IPA:a kevyemmät 6,8 %. Magnum, Palisade ja Simcoe tuovat katkeruutta 63 IBU:n verran. Odotuksia tätä IPA:a olutta kohtaan on aika reippaasi, sen verran rapsakat muistikuvat Extra IPA:sta jäi.

Näyttävä olut on tämäkin. Väri on meripihkainen ja se säilyy varovaisesti kaatamalla hyvin kirkkaan ja houkuttelevan näköisenä. Kuohkeaa, hiukan pilvimäistä vaahto muodostuu reilusti. Tuoksu on hyvin raikas, jenkkityyliin sitruksinen ja myös melko ruohoinen. Myös leppoisan makeaa hedelmänektaria erottuu, mutta ei kovin paljon. Pihkaisuutta ei juuri tunnu. Maltaista karamellin huomaa helposti jo tuoksusta makean keksimäisenä. Maltaisuus jatkuu myös maussa ja runkoa onkin mukavasti. Katkerohumalointi on selvästi kepeämpi kuin Extra IPA:ssa, mutta kyllä tässäkin potkua riittää. Hieman karheutta tuntuu jälkimaussa, ehkä tämä ei tosiaan ole enää ihan parhaassa iskussa. Humalan aromit ja keksisen karamellimaltainen maku viipyilevät kuitenkin pitkään suussa ja fiilis on hyvin raikas. Suutuntumassa on mukavasti kuohkeutta ja melko maltaisesta rungosta huolimatta virkistävyys säilyy. Miellyttävä ja humalahampaan kolottelut paikkaava IPA, jota olisin mielellään maistanut myös hieman tuoreempana. PISTEET: 36/50

19.2.2011

Oluthuone Parkkinen


Oulun Itä-Tuirassa avasi eilen ovensa Oluthuone Parkkinen Takkahuoneen entisissä tiloissa. Itä-Tuira on jo ennestään tunnettua pubialuetta, sillä Valtatien varressa on vuosia ollut monenlasta kuppilaa. Paikkojen taso on melko kirjava ja tietyillä mestoilla on aika pinttynyt maine "alan ammattilaisten" kerääntymispaikkoina. Perus lähiöpubeja siis. Parkkisen takana häärii Oluthuone Leskisestä ja Jumprusta tuttua porukkaa ja paikasta on ennakkotietojen perusteella tarkoitus kehittää jonkinlainen Leskisen pikkuveli. "Laadukas lähiöravintola, johon ovat tervetulleet kaikki tasapuolisesti" lupaavat Leskisen nettisivut. Oulussa oluthuoneleimaa kantavan ravintelin aukeaminen on jo sen verran harvinainen tapaus, että päätin perjantain ratoksi taapertaa paikalle katsastamaan tilanteen.

Viralliset avajaiset ovat ilmeisesti vasta ensi viikolla, joten paikka on kaiketi vielä vähän vaiheessa. Ainakin ulkoasu on ikkunoiden nimitekstejä myöten vielä Takkahuoneen ajassa ja ovella olevassa lappusessakin mainitsevat vielä harjoittelevansa tämän viikonlopun. Sisällä näytti jo melko valmiilta. Tila on kohtuullisen kokoinen. Ovelta katsottuna etualaa hallitsee tummanpuhva baaritiski nahkajakkaroineen ja oikealle avautuvan pitkän tilan päässä on iso tanssilattia ja dj-pöytä. Oven ja tanssilattian välissä on sitten pääosa pöydistä, joiden välissä saa vähän puikkelehtia. Pelikoneet vievät turhaa tilaa yhdestä nurkasta. Lyhyempi tila ovelta vasemmalle on leppoisan looshimainen nahkasohvineen ja -nojatuoleinen, seinustalla on komea kaakelitakka ja siinä paloi tuli koko oleskelumme ajan. Sisustus on tummaa ja valaistuskin hämyisä: ihan viihtyisää mutta kuvien otto jäi yritykseksi. Vihreä ja musta hallitsevina väreinä, tehoa on haettu mm. punaisilla ovilla. Leskisestä tuttua graafista ilmettä tuovat julisteet ja takaseinän teksti, takan molemmille puolille on jostakin ihmeen syystä ripustettu pari Mannerheimia esittävää taulua. Vessa on perussiisti. Iso telkku löytyy, näyttävät siitä varmasti pelejä. Musiikki soi, kappalevalinnat melko laidasta laitaan. Musiikin volyymi oli ehkä aavistuksen kovempi kuin Leskisessä.

Ja sitten se tärkein, eli tarjoiltavat. Listoja en nähnyt, joten nämä täytyi selvitellä tiskille parkkeeranneiden selkien takaa. Hanoissa pääasiassa normaalia suomilageria eri vahvuukisssa plus lonkkua ja siideriä. Importeissa mennään tsekkilinjalla: tumma Velko ja Urquell. Yksi hana taisi olla vielä tyhjänä. Pullo-oluita rapiat kymmenkunta, ne olivat vitriinissä tunnistettavissa hyväsilmäisille. Saksalaisista Krombacher Weizen ja Pils sekä Ayinger Altbairich Dunkel. Suomalaisita tumma ja vaalea Kukko, briteistä Golden Pride, Ruddles Counnty ja Strong Suffolk, skotlannista Orkneyn Dragonhead ja belgeistä Lefebvren Blanche de Bruxelles sekä Belgian kriek. Joku muutakin taisi vielä olla, mutta enpä muista mitä. Eihän tämä valikoima varsinaisesti ilosta pistä itkemään. Jenkkityylisiä kaipaisin edes yhden pale alen/IPA:n verran, samoin jokunen konnon belgi parantaisi jo tilannetta reippaasti. Toivottavasti valikoimassa tapahtuu kasvua vielä roimasti kunhan saavat homman kunnolla käyntiin. Palvelu toimi ihan jouhevasti ja asiakkaalta jopa kysyttiin, onko halukas kaatamaan oluensa itse. Leskisen tapaan Urquell on hoidettu kunnialla ja käytössä on luonnollisesti oluen omat lasit.

Porukkaa oli liikkeellä jo alkuillasta melkoisesti ja tunnelma oli leppoisa. Asiakaskunta oli monenkirjavaa ja suurin osa tuntui olevan liikkeellä hyvällä mielellä. Leskisestä tuttuja naamoja oli bongattavissa sekä tiskin takaa että salin puolelta. Onnea ja menestystä Parkkiselle, toivottavasti saatte homman käyntiin ja lisää oluita valikoimiin. Täytyy tarkkailla tilannetta.

18.2.2011

Brooklyn Black Chocolate Stout

Keskikuraa parempaa muutto-olutta on tarjolla tänään. 10 % jenkkistout lämmittää jo mieltä kovasti arktisten kylmän päivän päälle.

Väri odotetusti sysimusta, beigeä kermavaahtoa muodostuu ohut kerros oluen pinnalle. Tuoksu on flunssassa tuhisevaan nenäänkin herkullisen maltainen, jykevän paahteinen ja tumman suklainen. Lakritsia on reippaasti, jälkimaku on tumman hedelmäinen, ehkä lähinnä luumuinen. Jotain maitosokerisuutta erottuu. Tumman suklaan hieman kitkerä happamuus yhdessä ohran paahteisuuden ja melko voimakkaan humaloinnin kanssa antaa todella upean tehon muutenkin täyteläiselle oluelle ja pitää makeuden kurissa. Kuohkea pehmeys takaa juotavuuden. Herkkua, jota saa länsinaapurista reippaalla parilla eurolla. Loistava hinta loistavalle oluelle. PISTEET: 42/50
Published with Blogger-droid v1.6.6

12.2.2011

Brew Dog 5am Saint

Kannatti taas pistäytyä Graalissa kun tämmöinen yllätys on pullossa tarjolla. Hanassa myös van Eecke Kapittel Pater, joka on vallan hyvä belgiale. No mutta, taas yksi Brew Dog toteutus vaaleasta, anteliaasti humaloidusta oluesta. Tämän on kai joku amber ale. Humalina Simcoe, Nelson Sauvin, Chinook ja Centennial. Ei siis pelkoa keripukista tätä juovilla?

Tumma meripihka on lähellä tämän oluen väriä, ohut vaahto on kermainen. Tuoksu on voimakkaasti sitruunainen, greippinen ja hieman myös makean eksoottinen. Kevyehkö ja melko kuiva mallaspohja, puhdasta pale ale-mallasta ja hieman karamellia. Ei paljoa hiivaisia makuja. Hyvin katkera suutuntuma, hieman pähkinäinen jälkimaku. Mukavan raikas humalapommi ilman tyrmäävää alkoholipitoisuutta. PISTEET: 38/50
Published with Blogger-droid v1.6.6

10.2.2011

Mohawk Extra IPA


Toinen tutustuminen Sigtunalla pantuun Mohawk -sarjaan. Extra IPA:ssa on voltteja passelisti 7,5. RB:ssä tämä on luokiteltu tupla-IPA:ksi, mutta vahvuuden puolesta menisi vielä normaalistakin. Odotuksia nostattaa tuoteselosteeseen printattu kuuden jenkkihumalan cocktail: neljän kivikovan C:n (Cascade, Columbus, Chinook, Centennial) ohella mukaan on mahdutettu myös Magnumia ja trendikästä Simcoeta. Mohawk ei säätele raaka-aineissa, minkä kyllä huomasi jo Stitch Porterin tapauksessa.

Olut kaatuu tulppaaniin melko kirkkaan meripihkanruskeana. Kuohkeaa vaahtoa muodostuu paljon ja se näyttää houkuttelevan pitsiseltä. Humalantuoksu pöllähtää nenään heti kaadettaessa. Herkullisen hedelmäisistä ensinuuhkaisuista irtoaa greippiä, siitepölyistä kukkaisuutta, makeaa persikkasosetta, mansikoita ja hieman pihkaisen kitkeriä lääkeyrttejä. Hiivojen lisääminen muuten lisää marjaisuutta. Selkeän puhtaasta tuoksusta myös maltaan ja kevyen karamellisuuden voi hyvin aistia maistamatta pisaraakaan. Mutta ei kauaa, sillä pakkohan tätä on pian maistaa :) Pehmeän maltainen maku on pitkä, melko hillityn kuiva ja hyvin tasapainoinen. Karamelli tuo sopivasti vastakaikua humaloinnille, mutta tupla-IPA:n makeusasteelle ei mennä. Ja se humalointi. Se on voimakas ja viipyilevä, mutta ei mitenkään aggressiivisesti hyökkäävä kuitenkaan. Katkeruus on vahvasti läsnä koko ajan, mutta se ikään kuin odotuttaa itseään hieman päästääkseen vasta loppua kohti lopullisesti irti ehtyvästä karamellisuudesta. Ja sitten katkeruutta riittääkin. Voimakkaasta katkeruudesta (tai melkeinpä voi jo puhua kitkeryydestä) tulee mieleen joku kasviuute tai katkero. Sitähän tämä melkein onkin, sillä humalia on varmasti kulunut gramma jos kohta toinenkin. Kuitenkin pysytään hop headille nautinnollisissa rajoissa, mikäli niitä on edes olemassa. Oluella on mallasrunkoa sopivasti, jotta potkua riittää ja toisaalta virkistävyys säilyy. Herkku livahtaa kurkusta samettisena ja liukkaana, kunnes katkeruus valtaa koko suun. Kerrassaan kelvollinen IPA. PISTEET: 38/50

7.2.2011

Kotiolutta pöntössä: Sunnuntain yllärikeitokset ja Charoli Pale Ale


Tuli pantua eilen olutta ihan hetken mielijohteesta. Rupesi vain joskus puolen päivän jälkeen tuntumaan "siltä" selaillessani alan opuksia. Mäskivedet kuumenemaan, siinä laitteita kasaillessa sitten nopea mallaspohjan suunnittelu ja jyvät myllyyn. Kolmen aikaan oli jo mäskäys menossa ja samalla laskeskelin humalointia. Hyödynsin kaapissa jo turhan pitkään pyörineitä jämähumalia, joten monet pussinpohjat piti punnita ja ynnäillä yhteen. Kaikki meni vauhdikkuudesta huolimatta yllättävän putkeen, eikä kiireessä tullut edes kohelletua mitään. Koko homma reseptiikasta ja laitteiden kasaamisesta loppusiivoukseen oli ohi reilussa kuudessa tunnissa, eli ennätystahtia mentiin. Nyt jo vesilukko pulisee. Oli vaihteeksi mukava sessio ex tempore ja eiköhän oluestakin tule ihan hyvää. Ainakin vierre vaikutti lupaavalta.

Niin ja se resepti. Työn alla on kevyt, n. 4 %:n pale ale. Humalina Amarillo ja Cascade, katkeroita reippaasti. Kuivahumalointikin on vielä tarkoitus tehdä samoilla lajikkeilla. Mallasvalinnoilla ja melko korkealla mäskäyslämmöllä yritin hakea kevyeen olueen hieman lisää runkoa ja toisaalta pähkinäistä makua. Sen verran piti tietysti kikkailla, että lisäsin keiton loppuminuuteilla kattilaan juuri paahtamiani Charolipähkinöitä. On muuten aika loistava tuoksu ja maku noissa pähkinöissä paahdettuna. Saa sitten nähdä siirtyykö pähkinäisyys olueen asti. Siitä joka tapauksessa oluelle nimi: Charoli Pale Ale.

4.2.2011

BrewDog Trashy Blonde


Ja vaihteeksi pintahiivojen pariin. Trashy Blonde on skottipanimon hauskasti nimetty ja kevyehkö (4,1 %), ilmeisen vahvasti humaloitu vaalea ale. Tyyliltään kai siis jonkin sortin golden ale. Haaparannan maitokaupasta hommasin myös Svea-mammalle sopivaan, 3,4 %:n anoreksiaan rääkätyn (?) version kun halvalla sain, mutta en nyt jaksa alkaa näitä rinnan maistelemaan. Originaali pääsee kuitenkin testipenkkiin.

Utuisen oranssinkultainen olut näyttää hyvin raikkaalta lasissa. Vaahtokin on komeaa kokoluokkaa, hyvin hienojakeinen ja pitsinenkin vielä. Vahvasti humaloitu tuoksu on niin ikään hyvin raikas. Siinä erottuvat Amarillon appelsiininkuori, persikat ja aavistuksenomainen saippuaisuus sekä selvästi myös Motoekan tuoma yrttinen ruohoisuus. Humalavalinnat huomioiden ei ole ihme, että Trashy Blonde muistuttaa tuoksun osalta kummasti La Chouffen Houblon Dobbelen IPA Tripeliä, ilman belgihiivan aromeja tietysti. Tuoksu siis jo enteilee hyvää, mutta maku pääsee silti vähän yllättäen potkaisemaan perseelle. Katkeruus kun suorastaan hyökkää kitalakea ja kieltä nipistelemään. Aavistuksen keksinen maltaisuus könyää perässä voltteihin nähden yllättävän tomerasti ja mukaan ehtii vielä tasoittava annos karamelliakin. Ihailtavasti on saatu luonteikkuutta oluen melko kepeään mallasrunkoon. Lopussa hieman puumaisesti pureva, mutta silti hedelmäinen humalointi varastaa shown ja jaksaa ilahduttaa kiitettävän pitkään viipyilevänä jälkimakuna. Raikas, reipas ja tietystä rajuudesstaan huolimatta erittäin juotava olut katkeruutta pelkäämättömille. Enemmän tässä on munaa kuin Tactical Nuclear Penquinissa, jossa kuitenkin on alkoholiakin melkein 30 pykälää enemmän. Kelpaisi tätä ostaa, jos vain saisi jostakin järkevän matkan päästä. PISTEET: 37/50

Nynäshamns Ladsort Lager


Nynäshamnilla panimolla ollaan ilmeisen kotiseuturakkaita. Tämä lager on nimetty Nynäshamnin kunnasta löytyvän Landsortin kylän mukaisesti. Kylä sijaitsee pienellä Öjan saarella ja on mitö ilmeisimmin tunnettu ikivanhasta majakastaan, joka somistaa myös oluen etikettiä. Oluen valmistuksessa on käytetty Bambergin pils- ja karamellimallasta, humaliksi on valittu Perle, Tettang ja Saaz. Juu ja tietty "är den opastöriserad - och bryggd med omsorg oc kärlek". Vaikuttaa hyvältä, ei auta muu kuin maistaa.

Oljenvärinen olut on kyseessä, vaahto on melko niukka mutta mukavan pitsinen. Tuoksussa jalohumalien miellyttävän ruohoinen ja hieman yrttinen tuoksu tulee hyvin pintaan. Tuoreen viljaista pilsmaltaan tuoksua, hieman makeutta karamellista. Vaikuttaa herkältä ja tasapainoiselta näin tuoksun perusteella. Eikä maku juuri muuta tilannetta. Kuivakkaa viljaa ja kevyelti leipäistä imelyyttä. Ehkä aivan aavistus diasetyyliä erottuu jälkimaussa, tai sitten sotken sen karamellin kanssa. Humalointi on melko kevyt, mutta nostaa sopivasti päätään kuivattaen maltaita vaikutelmaa. Ei virhemakuja tai yksittäisten elementtien ylikorostumista. Rehellinen, pehmeän maltainen meininki siis kautta linjan. Suutuntumassa on liukkaasti mallasta, hiilihappoisuus piristää suutuntumaa. Monet pitävät Landsort Lageria varmasti hyvin tylsänä tapauksena ja sitähän se tavallaan onkin verrattaessa kinkkikaupan mausteseoksilla ja Stokkan Herkun tuoreosastolla paisutettuun, kolmessa viskitnnysissä kypsytettyyn superolueen. Landsort Lagerissa ollaan perusasioiden äärellä. Ja jos perusasiat on hoidettu laadukkaasti, on lopputuloksen maistaminen on silti mukava kokemus. Niin nytkin. Joskus sitä vaan haluaa tuopillisen kunnollista lageria. Sellaisen saaminen tuntuu vain Suomessa olevan yleensä kohtuuttoman vaikeaa. PISTEET: 34/50

2.2.2011

Brewdog 77 Lager


Länsinaapurin tuomisten ruotiminen jatkuu. Kotikokkailujen tukemiseksi tuli tilattua useampiaki pohjahiivaoluta, joita myös otsikon olut edustaa. Tätä Skotlannin poikien pilsiä en ole ennen maistanut, mutta nyt tulee tämäkin tikki hoidettua. Nimi juontanee panimon tuntien juurensa punkin hullusta vuodesta 1977. Tuotetiedoissa luvataan luomuraaka-aineita, kokonaisia käpyhumalia, suodattamattomutta ja reippaasti makua. Ja tietysti normaalit massalagereiden ja niiden panijoiden morkkaamiset päälle. Maistetaanpa.

Pilsiksi melko syvän kultainen olut on suodattamattomuudesta johtuen hieman utuinen. Komean kokoinen vaahto laskee melko nopeasti, mutta jättää jälkeensä melko mukavan pitsin lasin reunoille. Aluksi tuoksu on jotenkin vaisu, vaikka olut ei ole edes kovin kylmää. Vähitellen se alkaa kuitenkin aueta ja sitruunaruohoinen ja hieman makean nektarinen humalointi alkaa erottua. Kevyttä leipäisyyttä ja hiivaista marjaa nousee myös esille, mutta kokonaisuutena tuoksu jää jotenkin valjuksi. Maku on melko pyöreän maltainen ja siinä tuntuu kevyttä leipäisyyttä. Pilsiksi tämä ei ole mielestäni tarpeeksi kuiva, vaikka karamellimallasta ei maistukaan sen käytöstä huolimatta. Katkeruutta on ihan mukavasti ja se jää jälkimakuun viipyilemään melko hedelmäisenä, mutta purevuutta puuttuu. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja kuohkean happoinen, mikä yhdessä kohtuullisen humaloinnin kanssa takaa hyvän juotavuuden. Kiva lager, joka ei kuitenkaan millään osa-alueella oikein yllä vaikkapa hiljattain testaamani St. Eriks Pilsnerin tasolle. Saunajuomaksi tai ruokapöytään silti varsin passeli olut. PISTEET: 31/50