16.12.2011

Höss der Hirchbräu Holzar-Bier


Oulun tuore tsekkitulokas, Public House Pivo, tarjoaa pullosta entuudestaan maistamatonta, saksalaista kausiolutta Privatbreuerei Höss der Hirchräulta. Baarin listalla olut esiintyy nimellä Holgar, joten oikean identiteetin selvittämiseen meni hetki. Etiketin fonttivalinta oli kyllä perinteikäs, mutta kieltämättä aika kryptinen. Joka tapauksessa Holzar-Bier on RB:n mukaan Zwickel/Kellerbier/Landbier, eli suodattamaton lageria saksalaisittain. Tarkempaa jakoa suoritetaan ilmeisesti humaloinnin vahvuuden perusteella, mutta siihen minulla ei ole kykyjä harvojen verrokkien vuoksi. Vahvuutta löytyy varsin tavanomaiset 5,2 %.

Olut on väriltään tumman punaruskea, mutta varsin kirkas. Jokseenkin pitsinen perusvaahto on ehkä vähän saippuainen. Tuoksu on puhdas, reilusti viljaisen maltainen, makeahkon leipäinen ja ehkä aavistuksen karamellinen. Kuivan heinäistä humlan aromia, kevyemmin yrttisyyttä. Hedelmäisyyttä on luultavasti suodattamattomuuden ansiosta yllättävän reilusti, rusinaisia kuivahedelmän sävyjä lähinnä. Ehkä aavistus diasetyyliä, mutta se tuntuisi sopivan hedelmäisyyteen hyvin. Makeahkon viljainen perusmaku, ei kuitenkaan yhtä makeaa kuin esim. monet märzenit. Hedelmäinen, hieman kuivempi jälkimaku, katkeroita kevyesti. Varsin kelvollinen, keskitäyteläinen suutuntuma. Ehkä vähän lattea kuitenkin. Tuoreempaakin tämä voisi varmasti olla, kuohkeus ei ehkä ole aivan parhaimmillaan. Melko tasapainoinen, mutta vähän "sieluton" olut. PISTEET: 31/50

Perjaintai-iltapäivänä tunnelma baarissa oli leppoisa ja palvelu kohdallaan, suolapähkinöitäkin tultiin tarjoamaan. Hanavalikoima on edelleen kovin suppea, mutta pullorintamalla löytyy jo yhtä sun toista mielenkiintoista (mm. Black Tokyo* Horizon, 12 ja 30 v. Ola Dubh). Erityismaininta soittolistalle, joka risteili mielenkiintoisesti Rautavaasta hc-pnunkkiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti