8.10.2010

Náchod Primátor Exkluziv 16%


Tsekkioluet tekivät aikoinaan suuren vaikutuksen oluesta kiinnostumaisillaan olevaan blogistiin. Kaikki lähti tummasta Velkosta, mutta pitihän niitä muitakin toki haalia Alkosta kotiin. Náchod -panimolla on juomataipaleeni varrella ja erityisesti sen alussa ollut taitoa sijoittaa Primátor -oluitaan merkittäviin ja muistorikkaisiin hetkiin. Primátor Svetly oli maistettavana biologikiltamme historian ensimmäisessä olukerhon kokouksessa ja taisi pärjätäkin ihan mukavasti. Samaista olutta suosittelin nykyiselle tyttökaverilleni mennessämme ensimmäistä kertaa päiväkaljoille. Puoli vuotta myöhemmin kauhistelimmekin jo pariskuntana Primator Doublen makeutta eräässä Prahan monista puistoista elämäni ensimmäisellä olutmatkalla. Primátor Sout oli ihan muuten vain mukava yllätys. Good times. Eipä tarvinnut siis kauaa empiä ostopäätöstä, kun Primátor Exkluziv ilmestyi Alkon hyllyihin hiljattain. Exkluziv on vahva (7,5%) vaalea lager, RB luokittellee sen heller bockiksi. Olisiko tässä särmää, jota Novopacké Pivo Valdstejn parhaimmillaan tarjosi?

Kirkkaan kullankeltainen olut kaatuu lasiin melko runsaan vaahtohötön kanssa. Pitsiä jää kiertelemään lasin reunuksille. Tuoksu on makea ja hieman karamellisen sokerinen, mutta myös mallasta tuntuu kohtuullisen tukevasti. Diasetyylia on, mutta ei erityisen paljon. Alkoholikaan ei jää huomaamatta. Humaloinnista irtoaa makeaa yrttisyyttä, mutta kovin voimakasta se ei ole. Alkoholi ja yrttisyys tekevät tästä samalla makealla tavalla "hedelmäisen" kuten monista muistakin vahvoista tsekkioluista. Maussa viljainen makeus, kevyt sokerisuus ja alkoholi hallitsevat. Jälkimaussa alkoholisuus nipistää vähän turhan kovakouraisesti, mutta varsin puhtaalta tämä silti vaikuttaa. Ainakin "mielenkiintoisesti" ailahtelevan Valdstejnin puhtauteen verrattuna. Öljyisen liukas, melko täyteläinen ja matalahiilihappoinen suutuntuma sopii kuvioon, mutta alkoholin polte estää enimmät mielihyvät.

Ihan kelvollinen olut, jossa pikkuisen vähempi määrä alkoholia ja reilumpi katkerointi tekisi varmasti terää. Kylmänkalseaan "puistohörhöilyyn" taipuvaiselle olutpersoonalle Primátor Exkluziv on kuitenkin tällaisenaan oiva työkalu pitkälle lokakuun loppupuolelle, leutoina talvina jopa marraskuun alkuun. Mutta emmehän me semmoisia, emmehän... Pisteet: 26/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti