28.5.2010

Kotiolutta: Vierteenjäähdytin kantapään kautta



Tulipa askarreltua otsikon mukainen laite. Vierteen nopea jäähdyttäminen keiton jälkeen on tärkeää mm. kontaminaatioiden ja DMS:n minimoimiseksi. Tähän saakka olen hoitanut homman vesihauteilla, mutta se on turhan hidas ja vettä haaskaava menetelmä. Kuparikierukalla homman pitäisi (kuulemma) hoitua paljon näppärämmin ja vähemmällä vedellä, joten ei muuta kuin kuparia rullalle! Noin niinku teoriassa.

Touhu alkoi eilen Starkista, josta hain 12 mm:n hehkutettua kupariputkea (~6€/m), jota on helppo taivutella. Ensin ajattelin työn vaativan 10 metriä putkea, jotta jäisi vähän työstövaraakin. Pihiys kuitenkin iski ja päädyin ostamaan seitsemän metriä. Matikka on aina tuottanut vaikeuksia blogistille. Lisäksi hyllystä mukaan myyjän mukaan sopiva letkunippa keittiön hanaan liitettäväksi ja 3 m vesiletkua. Vanhempien rantteelta nappasin sopivan pölkyn ja aloin kieputella putkea kiepille. Ensimmäinen metri meni täysin vituksi, kun onnistuin hätäpäissäni runnomaan putken melkein tukkoon jo ensimmäisellä kierroksella ulostulon päälle. Eipä se enää oiennut vasaralla paukuttelemalla, joten rautasahaa kehiin ja pätkä pois. Viisastuneena sahattiin pölkyn kylkeen pitkittäinen lovi ulostuloputkelle, jotta vastaava ei toistuisi. Kuparikieppi näytti kyllä jo uhkaavan ehtyneeltä. Varovasti kiertämällä nätti kierukka alkoi kuitenkin muotua melko helposti, kunnes putki sitten loppui kesken kierukan korkeuden ollessa vasta alle 20 cm. Operaatio jatkuisi vasta seuraavana päivänä uuden rautakauppakeikan jälkeen. Kämpillä vielä huomasin, että Starkin myyjä ei tiennyt letkunipoista sen enempää kuin minäkään. Väärä kierre.

Tänään porhalsin töiden jälkeen k-rautaan, josta hommasin karvan verran kalliimmalla ne puuttuvat kolme metriä putkea, puserrusliitoksen jatkopätkän kiinnittämiseksi ja vielä oikean sovitekappaleen hanaan. Loppu sujuikin sitten melko mallikkaasti, mitä nyt liittimen kiristämisessä tiiviiksi oli pientä äheltämistä. Valmis kapistus käsittää siis n. 9 m. putkea halkaisijaltaan 20 cm kierteelle väännettynä. Jospa tehot riittäisivät. Tänään (kello hiippaili näköjään jo uudelle vuorokaudelle) jäähdytin pääseekin heti testiin, kun pistän saisonin alulle.

Tarinan opetukset:
1) "säästäminen" väärässä paikassa ei kannata koskaan.
2) rautakaupan myyjiin ei kannata liikoja luottaa
3) matikantunneilla ei pitäisi torkkua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti