23.10.2011

Kotiolutta pöntössä: Ger Pils

Eilinen tiivistyy aika hyvin sanoihin keittomäskäys ja kuivahumala. Panimomestarileikit siis jatkuivat, tällä kertaa pantiin lageria ja kuivahumaloitiin edellinen keitos.

Lager lähti liikkeelle Urquell:n tyylisestä, puhtaasti saaz-humaloidusta tsekkipilsin pohjalta, mutta kehitellessä ajauduin kuitenkin vähän eri linjoille. Halusin lisää syvyyttä ja monipuolisuutta mallasrunkoon, jota lähdin hakemaan korvaamalla osan pilsmaltaasta paahteisemmalla pale alemaltaalla ja lisäämällä vähän carapilsiä ja mausteeksi biscuitia. Tein kolmivaiheisen mäskäyksen, joista noston sakkarifikiaatiosta ulosmäskäykseen toetutin keittämällä. Jospa tuokin lisätyö palkittaisiin astetta herkullisemmalla mallasrungolla. Katkeruutta halusin kohtuullisen reippaasti ja annoin vetovastuun Hallertauer Perlelle. Aromihumaloiksi nakkasin Saazin lisäksi Willamettea, joka on hienon yrttinen lajike sekin. Käytämästäni vedestä puolet oli deionisoitua, joka vie vesijohtovettä vähän enemmän Pilsenin oloja muistuttavaksi ja auttaa toivottavasti löytämään haluttua pehmeyttä sekä humalointiin että maltaisuuteen. Hiivavalintana Wyeast Urquell Lager, mikäs muu. Osittain tuon akkuveden kanssa lotraamisen ja hörhöillä ajoittain ilmenevän lagereiden lähtökohtaisen dissaamisen vuoksi annoin tälle nimen Bland Lager? Toivottavasti nimi ei ole liian enteellinen. Asia selvinnee parin kuukauden päästä.

                                                    Kuva: Keittomäskäämisen ihanuus

Mäskäimen modaaminen tuntui onnistuneelta. Lämpö pysyi nyt ehkä vähän paremmin uuden eristekerroksen myötä, mutta piti sitä lämpöä vieläkin antaa kuumaa vettä lisäilemällä. Kai tuo on vain hyväksyttävä kun näin pieniä massoja yrittää pitää lämpimänä. Ollapa Uusi suodatinkin toimi, ei tukkeutumisia tai muutakaan ongelmaa. Hidastin myös vierteen laskemista litrasta lähemmäs puolta litraa/minuutti tehokkuuden nousun toivossa. Ja nousihan se selvästi. Enemmänkin olisin saanut vierrettä kuin olin laskenut, kattilat vain eivät riittäneet. Parempi silti näin päin.

Hikisen panourakan jälkeen siirsin vielä viikko sitten startanneen APA:n sekudääriin ja nakkasin perään Amarilloa ja Cascadea. Ominaispaino oli tippunut 1,012:een ja käyminen on lopussa. Mittaamisen yhteydessä otettu huikka nosti hymyn huulille, joten hyvältä vaikuttaa. Viikon päästä on sitten pullotushommia tiedossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti