7.10.2011

Orkney Dark Island


Skotlannin tuliaisten maistelu jatkuu, tällä kertaa neste tulee Orkneyn saaren luoteiskulmalta. Orkneyn panimo on harrastajien varsin korkealle rankkaama, mihin lienee osittain syynä panimon miedompien oluiden kohtuullinen saatavuus paremmin varustelluista maitokaupoista. Myös nyt testaamani Dark Island on maitokauppalevikissä, mutta jotenkin on jäänyt maistamatta. Nythän tulee tämäkin virhe korjattua. Dark Island on 4,6 %:n vahvuinen Old Ale. Skotit osaavat erityisesti näiden hieman tummempien oluiden salat, joten melko kovin odotuksin tätä lähden maistamaan..

Olut on väriltään erittäin tumman rubiininpunainen, lähes musta. Beige vaahtorinkula on melko vaatimaton, mutta se vähä on kermainen ja pitsinen. Hieman liian kylmäksi jäähtyneestä oluesta ei aluksi tahtonut irrota muuta kuin hiiltynyttä, lähes savuista paahdetta. Vähitellen olut kuitenkin avautuu ja siitä alkaa löytyä yrttistä humalaa, skottihiivan marjaista fenolisuutta ja kermatoffeeta


Mallasrunko on kuivahko, hieman keksinen, tumman karamellinen ja siihen sulautuu tuoksun savuinen paahde sekä annos suklaata. Vanhaan hyvään malliin olut myös hieman hapan. Jälkimaussa on hyvin nautittava, hienostuneen paahtunut ja kuivahedelmäinen, katkeroitakin jää kohtuudella suuta kuivaamaan. Kuiva, nahkean hapako suutuntuma on hyvin matalahiilihapponen, mutta se sopii oluen makumaailmaan hyvin. Tässä saattaisi olla real-käsiteltynä todella nautittava olut. Hyvää tämä on toki pullostakin. Ehkä aavistuksen tukevuutta kaipaisin kuitenki lisää. PISTEET: 34/50

P.S. Sitä kaivattua täyteläisyyttä tarjoaa luultavasti oluen 10 %:n viskitynnyrikypsytetty Reserve-versio, jonka Hiivahommat testaa lähitulevaisuudessa.

1 kommentti:

  1. Riilitynnyristä tämä on aivan uskomattoman hyvää tavaraa, pulloversio on siitä vain kalpea heijastus. Mutta kuten sanoit, on se pullostakin kelpoa olutta.

    Itsekin toin viime vuonna Skotlannista yhden pullon Reserveä. Sen verran voin paljastaa juonesta, että kyseessä on ehkä paras maistamani tynnyrikypsytetty tuote.

    -Brettanomyces

    VastaaPoista