17.10.2011

Kotiolutta: Täyttä höyryä kotipanimossa

Pitkään odoteltu viikonloppu alkaa olla takana. Reilun puolen vuoden ”pakkoloma” panimoleikeistä oli tarkoitus katkaista juhlavasti viettämällä sekä lauantai että sunnuntai kattiloiden äärellä. No, ihan kahteen panokseen en alla luettavista syistä yltänyt, mutta touhua riitti silti kiitettävästi. Kämpän nurkasta kantautuva pulina ja ilmassa leijuva jenkkihumalan aromi kertovat, että jotain sain aikaankin.

Lauantaina hyökkäsin blogin lukijan synttärioluen kimppuun. Tehtävänantoon kuului loihtia helposti juotava, kevyehkö olut Cascadehumaloinnilla. American Pale Alelta haiskahtaa ja sellaista lähdin myös ruuvaamaan. Reseptin pidin varsin simppelinä, mallaspuolelle pale alea, kahta karamellia ja pari vehnänjyvää. Katkerohumaloinnin pyöräytin Magnumilla ja aromia haettiin Cascaden lisäksi myös Amarilloa. Kuivahumalointia on jatkossa luvassa, lajikkeet C ja A käyttöön siihenkin.

Panopäivä meni suuremmitta ongelmitta. Sen verran piti kuitenkin kaivaa verta nekusta, että täytin keittokattilan vähän turhan optimistisesti. Tuloksena oli ansaitusti ”boiling over” sekunnin sadasosan sisällä ensimmäisen humalapelletin putoamisesta kattilaan. Siivoamista siis riitti. Enemmän kuitenkin huolestuttaa alhaiseksi jäänyt mäskäystehokkuus. En oikein keksi muuta syytä kuin mäskin huonon huuhtoutumisen, joka taas pistää epäilemään suodattimeni toimintaa. Jokunen litra jäätiin siis tavoitteesta, mutta pönttöön tuli sentään täytettä. Ja siellä se nyt pöhisee, tai on pöhissyt jo toista vuorokautta.

Sunnuntaina oli tarkoitus panna alkuun uusi lagerviritelmä. Koska en lauantaina ehtinyt hakea oluessa tarvitsemaani deionisoitua vettä, täytyi hommaa siirtää viikolla. Keittomäskäilyssä menee kuitenkin sen verran aikaa, että tuon panemiseen varaa mielellään koko päivän. Päätin kuitenkin rakentaa rakennella uuden suodattimen mäskäinlaatikkoon ja lisätä samalla vähän eristystäkin. Samalla sain haettua kaupasta Sitä Vettä, joka oli yllättävän tyyristä (lähes 1 €/l).

Jenkkilässä rst-sukasta tehdyt ratkaisut ovat suosittuja, joten päätinpä kokeilla. Tämä viritys on jotakuinkin hepoin mahdollinen.
Lähtökohtana on Kärkkäiseltä haettu 40 cm pitkä pesukoneen vesiletku (alle 6€) ja sopiva päätyhattu (alle 2 €).


Ensin katkaistaan letkun päädyistä turhat liittimet ja kiskotaan kuminen sisäletku ulos. Käteen jää tympeiden metallitikkujen lisäksi ontto, teräspunoksinen rst-sukka, joka siis läpäisee nestettä ja toimii suodattimena. Toisen pään kiinnitin klemmarilla vanhastaan laatikossa olleeseen nippaan ja avoimen pään tukin tulpalla. Valmista tuli.


Eristeeksi alumiinikerroksellista retkipatjaa (alle 6 €/180 cm), joka laatikon kylkeen jeesusteipattuna tuo koko hoitoon tiettyä tuhmuutta. Eri asia sitten, oliko näistä toimista yhtään mitään hyötyä. Jos tehokkuus ei nouse, pitää tosissaan alkaa pohtia tekemisiään.

2 kommenttia:

  1. Ainakin oma Amarillo/Cascade kombolla tehty ja magnumilla katkeroitu apa oli mainio.
    Pitäis itsekin eristää tuo mäskäyslaatikko jollakin, tuollainen alumiinikerros makuualusta vois olla ihan toimiva, jos paikallisesta halpahallista löydän (tai perusalusta ja foliota?). Itse huomasin tehokkuuden tippuvan kun siirryin pussimäskäyksestä pois, joten joutunut reseptejä hieman viilailemaan.

    VastaaPoista
  2. Paha kyllä sanoa, että onko tuosta alumiinista mitään varsinaista hyötyä. Solukumin laadulla ja paksuudella on varmasti enempi merkitystä.

    VastaaPoista