13.4.2012

Fantôme Saison


Olen hinkunut belgialaisen Brasserie Fantômen oluiden perään jo vuositolkulla, mutta niin vain tämän kokeilevan panimon pullotteet kiersivät minut koko ensimmäisen belgianmatkani ajan ja tietysti myös kotimaassa. Reilireissulla onneksi lykästi, kun löysin pullon löysin pullon Fantôme Saisonia Bruggesta, josta lähtien raahaasin tätä aarrettani rinkassa läpi viiden valtion aina kotiin saakka. Toivottavasti olut on kaiken vaivan väärti.

Kruunukorkilla varmistettu luonnonkorkki aukeaa voimallisesti poksahtaen, mutta itse olut ei onneksi hätäile ulos lasisesta vankilastaan. Tulppaanilasiin kaatuu vaalean oranssia, hiivaisen sameaa ja voimakkaasti vaahtoavaa nestettä. Laskeutuessaan ilmava vaahto jättää vahvasti pitsiä lasin reunoille. Tuoksu on mielenkiintoinen, rehevän hiivainen ja hedelmäinen. Hedelmäisyys on kesäisen raikkaasti ananaksista ja hieman mansikkaista. Kukkea ja hieman yrttinen humalointi sopii mainiosti tähän soppaan. Hiiva erottuu rahkaisuutena ja parfyymisuutena, joiden lisäksi Brettanomycesin nahkean maanläheinen aromi on selkeästi esillä. Maku jatkaa voimakkaan hiivaisilla linjoilla, ja hapokkuus muodostuukin kokeilemistani saisoneista selvästi voimakkaimmaksi. Hedelmäisyys taipuu nyt hieman hivenen kypsempään ja hapokkaamman marjaiseen suuntaan. Perustan hiivojen tempuille muodostaa kuiva pilsmaltaisuus, jossa ei ole tietoakaan sokerisuutta. Jälkimaussa Brettanomycesin happamuus ja nahkaisuus saa vastapainokseen hiipivästi kuivuvasta katkeruudesta, ja loppuveto onkin sitten aivan mielettömän raikas. Alkoholi (8 %) hukkuu täydellisesti kuohkeaan ja samettisen liukkaaseen, pirteän hapokkaaseen juotavuuteen. Upean raikas saison, johon rohkea hiivaisuus ja selkeä brettaisuus tuovat
persoonallisuutta ja lisämielenkiintoa. Laatikko tätä kesäksi, kiitos! PISTEET: 43/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti