5.11.2010

Liefmans Cuvée Brut


Tässäpä taitaa olla ennakkoon eniten joulumieltä tuonut Alkon uutuus. Hapanta kirsikkaolutta belgityyliin, vahvuutta sopivasti 6%. Toiveissa syvän hapanta kirsikkaa, maanläheisiä käymisaromeja, ikenien kevyttä vetäytymistä ja kyspytyspotentiaalia vuosikausiksi. Liefmans jo vakuuttikin legendaarisella Goudenband-sour alellaan, joten odotukset ovat korkealla. Rohkea veto Alkolta, vaikka valintaperusteena lienee ollut lähinnä punasävyinen paperikääre pullon ympärillä. Eihän tämä siis mikään varsinainen jouluolut ole. Eipä haittaa tällä hetkellä, siispä kädet vapisten kääreitä hiplaamaan ja pulloa auki.

Korkki poksahti kepeästi. Lasiin kaatii syvän rubiininpunainen olut harteillaan hennon pinkki, tiivis vaahtokukka. Käyneen kirsikan makeanhapan aromi hallitsee ja punaherukoitakin voisi tuoksun perusteella olla mukana. Lasia pyörittelemällä irtoaa kevyesti nahkaa, anismaista mausteisuutta ja hieman pippuria. Maku alkaa makean kirsikkaisena maitohapon nipistellessä samalla kevyesti. Karamellisoitu sokeri tuo keitokseen hieman toffeisia sävyjä. Maltaisuus on melko kevyttä, mutta sen tuoma paahdettujen manteleiden hento aromi on miellyttävä. Jotain etäisesti karvasmantelista syntyy eri osien summana. Jälkimausta jää suuhun napakasti hapan tuntu hapaman marjamehun ja brettan vielä kutkutellessa makuhermoja. Suutuntuma on kevyehkö, kuohkean hapokas ja pirskahteleva. Happamuus ei revi ikeniä verille, vaan antaa kokonaisuudelle hyvin raikkaan silauksen. Juotavuus on kohdallaan.

Kokonaisuus on odotettua vähemmän hapan ja enemmän sokerinen. Toisaalta, eihän tämä lambicia kuulu ollakaan. Aivan niin syviin vesiin ei päästä, kuin ehkä odottelin. Monimuotoisuutta riittää silti pitämään homman mielenkiintoisena, ja kun flavorin peruselementitkin ovat hyvin kasassa on Cuvée-Brut:sta helppo pitää. Lasillinen sopii varmasti digestiiviksi vaikka liian raskaan jouluaterian jälkeen. Hedelmäiset jälkiruoat, esim. rahkat tai hedelmäsalaatit, saattaisivat myös viihtyä tämän seurassa. Tätä kannattaa tarjota erityisesti olutta vieroksuville/tuntemattomille vaikka sokkona, varmasti naama venähtää kun kuulevat maistaneensa olutta. Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti