25.8.2010

Nøgne Ø # 100


Nøgne:n #100 on kovassa maineessa. Tämä tupla-IPA:n ja barley winen välillä häilyvä keitos on saanut osakseen melkoista hypetystä kotoisassa olutoppaassa ja sataa lähentetelevät tyylipisteet sekä presentiilit Ratebeerissä kertovat myös monien ulkomaanelävien diggailevan. Olut on tullut ja mennyt rakkaan alkoholimonpolimme ovista useampaan otteeseen ja onhan sitä siinä rytinässä itsekin tullut tuhottua usempia pulloja. Ihan täysin en kovimpia suitsutuksia allekirjoita maistamieni yksilöiden perusteella. Ensimmäinen pullo joskus vuosia sitten oli vähän "liikaa" kaikilla osa-alueilla. Sittemmin maun kehityttyä olen kyllä oppinut nauttimaan #100:n kaltaisista massiiveista hyvinkin paljon, mutta jotain on jäänyt satasen osalta aukeamatta. Parempia tupla-ipoja ja toisaalta barley winejakin on tullut vastaan. Toisaalta kypsytetty puteli on vielä testaamatta ja odottelu on kuulemma valttia tämän kanssa. Hinta (7,71 €/ 0,5l) on kyllä estänyt isomman kypsyttelyvaraston hankkimista ja rajoittanut tuoreiden testailunkin harvoihin ja valittuhin hetkiin. Nyt on kuitenkin taas aika korkata, kun viikonloppuna on tarkoitus saattaa alulle oma jenkki-IPA/tupla-IPA. Inspiroivaa hörpittävää pitää olla reseptiä sorvatessa.

Syvän rubiininpunainen olut kaatuu lasiin siirappisen ja liukkaan näköisenä. Vaahto on erittäin kermainen ja tiivis, pitsisen reunuksen odotettu elinikä on huomattavasti pidempi kuin nesteosan. IPA-tyypin oluelle tyypillisen massiivinen humalointi tulvahtaa nenään välittömästi. Humalina on käytetty kolmea kovaa jenkki-C:tä - Columbusta, Chinookia ja Centennialia. Niiden tuoksusta löytyy sitrushedelmiä, mangoa, pihkaista mäntyä ja tupas tuoretta ruohoa. Humalien lisäksi maltaisuus korostuu #100:ssa tummempana kuin monissa tupla-ipoissa, mikä vetää olutta barley wine:n suuntaan. Tumma ja makea karamellisuus sekä suklaamaltaan kitkeränmakea, melko kaakaomainen paahteisuus tasapainottavat muuten erittäin voimakkaasti katkerohumaloitua makua. Mallas taipuu myös makeahkon marjaiseen suuntaan. Alkoholi (10%) on erotettavissa jälkimaussa, mutta se sopii mielestäni kokonaisuuteen. Jälkimaku on nautittavan katkera, makean karamellinen ja selkeästi suklainen. Humalien maku yksinkertaisesti kieltäytyy poistumasta suusta ja muistuttaa menneestä olutnautinnosta vielä pitkään muhevien röyhtäyksien muodossa. Täyteläinen suutuntuma on silkkisen pehmeä, liukas ja täyteläinen. Katkerot nipistelevät mukavasti limakalvoilla.

Nøgne Ø # 100 on kokonaisuutena nautittava ja erittäin miellyttävä olut, juotavuuskin on petollisen hyvällä tasolla. Mutta mutta... Ehkä kaipaisin silti enemmän joko selkeästi tupla-IPA:n räväkkyyttä tai vaihtoehtoisesti barley winen vielä intinsiivisempää maltaisuutta. Tämä lienee puhtaasti niitä kuuluisia makuasioita - pidän usein paljon oluista, joissa selkeästi on joku "juttu". Tällaisenaan #100 on toki ehdottoman laadukas, runsas ja hyvin miellyttävä olutnautinto, mutta siitä puuttuu kaikesta hyvästä huolimatta tiettyä särmikkyyttä, joka voisi nostaa sen erityisasemaan. Näillä hinnoilla kokeilut taitavat valitettavasto jäädä edelleen aika harvoihin kertoihin. Joku pullo pitäee kuitenkin ostaa säilytykseen. Kyllä tästä katalyyttiä sai reseptin rustaamiseen kuitenkin. (Pisteet: 39/50)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti