16.3.2012

Plzen 8.-10.3.

(Toim. huom. Tšekinkieli vaatii lausumisen kannalta oleellisia koukeroita ja väkäsiä lähes jokaiseen kirjaimeen, mutta minä en jaksa niitä lisätä: ei näitä nimiä osaa lausua kuitenkaan!)

"Plzen tuskin keikkuu monenkaan turistin kohdelistan kärkisijoilla ja tokkopa moni on edes kaupungista kuullut. Oluista innostuneen pääkopassa Plzen yhdistyy kuitenkin välittömästi pilsnertyylisiin lagereihin, joiden syntysijana kaupunkia ja sen ylpeyttä, Plzensky Prazdroj-panimoa, kai turhankin itsestään selvästi pidetään. Olipa lageroluiden syntyhistorian tarkka kulku mikä tahansa, on suurin kiihoke tänne tulemiselle tietysti Pilsner Urquell Kvasnicovy: tiettävästi ainoastaan panimon kellarissa ja yhdessä kaupungin pubissa tarjottava Urquellin ”hiivaversio”. Niinpä sightseeing jäikin hostelliin kirjautumisen jälkeen olemattomaksi, kun kiiruhdin suorinta tietä kohti Na Parkanu –pubia: eihän sitä tiedä, milloin kuolema korjaa ja kvasnicovy jäisi maistamatta!"

Na Parkanu
Tavanomainen, melko kookas pubi sijaitsee panimomuseon vieressä ja lähellä kaupungin keskusaukiota. Na Parkanusta saa hieman irkkupubimaisen fiiliksen, mikä johtunee vihertävistä seinistä. Urguellia tarotaan normaalina ja hiivaisena. Hiivaversio esiintyy harhaanjohtavasti nimellä ”nefiltrovany”, eli suodattamaton. Kavasnicovyyn lisätään nuorta, vielä käyvää olutta lageroinnin jälkeen, kun taas suodattamaton on juuri sitä mitä se on: "vain" suodattamatonta. Näiden termien sekoittaminen ja tahallinen väärinkäyttö aiheuttaa harmaita hiuksia kaikkialla Tsekeissä (Evan Rail päivittelee samaa asiaa kirjassaan Good Beer Guide Prague And Czech Republic. Erohan ei ole suuren suuri, mutta hiuksia halkovalle oleellinen.

Pilsner Urquell Kvasnicovy
Sameaa ja hiivaistahan se on ja värikin näyttää enemmän keltaiselta kuin tutun kultaiselta. Vaahtoaminen on voimakasta. Urquellin tavaramerkki, eli Saaz-humalan vahvasti yrttinen ja mausteinen tuoksu on pällimmäisenä, mutta hiivaisen leipätaikinainen maltaisuus tuntuu normiversiota pehmeämmältä. Maku on kuiva, mukavasti maltainen ja kauttaaltaan katkera. Erityisesti jälkimaussa humalointi puree hienosti peittämättä silti pehmää maltaisuutta. Hiivaisuus tuntuu kitalaessa ja lisää napakasti purevaa vaikutelmaa. Todella tuoretta, raikasta ja hiivaisuuden pehmeäksi voitelemaa.  Jos tykkää normaalista Urquellista, maistuu Kvasnicovykin varmasti hyvälle. Pisteisiin saattoi tulla ”hyväfiilislisää” pisteen tai parin verran, mutta sehän vain osoittaa oluessa olevan jotain erityistä (ainakin minulle). PISTEET: 39/50

Klub Malych Pivovaru
Huonekaveriksi sattunut saksalainen jannu osoittautuu hyväksi tyypiksi, joten sainkin helposti seuraa kaupungin ehkä tunnetuimpaan olutravintolaan. Paikassa on selvästi modernia henkeä: kuudesta vaihtuvasta hanasta voi bongata useampia uusia tsekkimikroja. Pullovalikoimakin on kattava ja kansainvälisempi, painopiste on erityisesti belgeissä ja saksalaisissa. Palvelu on melkein liiankin nopeaa, sillä tuoppiaan ei tahdo ehtiä edes tyhjentää ennen kuin seuraavaa tullaan kyselemään. Tupakointi kyrsii taas ankarasti, mutta eipä se auta kuin alistua. Joka tapauksessa tämä pubi on pakkorasti Plzenin vierailijalle. Lasissa kävi:

Trebronicke Night Reaper
Tsekkien mikropanimoskenessä pintahiivaolut ei ole enää mikään jymyuutinen. RB:n mukaan tämä täysin musta, kermaisesti vaahtoava olut on brown ale. Tuoksussa on makeaa ja hieman karamellista maltaisuutta sekä reilusti limppuisen hapanta paahdetta ja suklaisuutta. Kevyempänä erottuu humalointia ja makeahkoa hedelmäisyyttä. Maku on makeahkon maltainen ja aavistuksen maitosokerisen hapan, lopussa on kevyt katkerohumalointi. Suutuntumakin on hyvin pehmeä ja kuohkea. Varsin mainio olut heti kärkeen. Muistuttaa ehkä enemmän kevyehköä portteria kuin brown alea. PISTEET: 36/50

Dvůr Chyne Dvorni Lezak Polotmavy Dvanactka 12° 
Tumman rubiininpunainen/rusehtava olut, vaahtokin on hieman värittynyt. Tuoksua hallitsee toffeinen karamellimaltaisuus, joka ohella erottuu parfmyysuutta ja yrttejä. Vaikuttaa vähän liuotinmaiseltakin. Hyvin makeaa ja jopa sokerista. Joku outo karheus jäytää jälkimakua, enkä usko sen tulevan humaloinnista. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja pehmeä. Liian makea, kuten niin monet puolitummat tsekit. PISTEET: 26/50

Pivovar Vyskov Jubiler Amber Ale
Nimensä mukaisesti meripihkan väristä ja kirkasta alea. Vaahto lässähtää melko nopeasti. Trooppisen hedelmäisest ja hieman pihkaisesti humaloitu tuoksu. Karamellin voi myös haistaa. Maku on kuiva ja maltaisuus hieman keksistä ja jyväistä. Katkeruutta saisi olla enemmän, nyt hedelmäisyys kääntyy vähän nahkeaksi jälkimaussa. Melko tasapainoinen amber ale kuitenkin. PISTEET 30/50

Nova Paka 12
Enpä muista tätä Nova Pakan vaaleaa peruslageria maistaneeni ennen. Väri on tumman kultainen, pitsinen vaahto ei jaksa säilyttää kuohkeuttaan loppuun asti. Makeaa maltaan tuoksua maustaa makean yrttinen ja hieman appelsiininen. Maltaisessa maussa ei tunnu liimaisuutta parin muun talon oluen tapaan. Lopun humalointi on ehkä aavisutuksen metallinen ja pieni määrä diasetyyliäkin erottuu. Maukas lager tukevalla mallasrungolla. PISTEET: 32/50

Uncle Paya
Kaupungin Reggaebaari muistuttaa paria pykälää nuhjuisempaa versiota kotipuolen Never Grow Oldista. Vielä selkeämpi ero on polttelu, eikä siis pelkästään tupakan. Löytyipähän selitys valokuvauskiellolle. Kääryleet voi kuitenkin jättää rauhaan, sillä hanasta valutellaan suodattamatonta Bernard  12⁰:a reilusti alle parilla eurolla. Mukava paikka kaiken kaikkiaan, joten poikkesimme toisena iltana uudelleen maistamaan todella hyvää olutta.

Bernard Svetly Lezak Nefiltrovani
Väri on houkuttelavasti utuisen kultainen, vaahto on hyvin pitsistä. Erikoinen, pehmeän leipäinen ja maitomaisesti hiivainen tuoksu ja kevyesti yrttistä humalaa. Maku on kuivan leipäinen ja odotuksia reilummin katkera. Erikoisen maitoinen liukas suutuntuma, lopussa humala puree kiitettävästi. Todella juotava hiivaolut. PISTEET: 37/50

Bernard Polotmavy Lezak
Suodatettu puolitumma on väriltään meripihkainen. Ohut, mutta kermainen vaahto. Tuoksu on mieto, limppuinen ja hieman rusinainen. Makeus on keskitasoa ja maltaisuus melko kevyttä, pientä paahteista happamuutta on erityisesti puumaiseksi kuivuvassa lopussa. Katkeruutta on tuskin mainittavasti. Melko mieto ja ehkä turhan ohutkin, mutta ihan OK. PISTEET: 27/50

Päivä 2.
"Ennen kierrosta pitäjän kuuluisimmassa panimossa ehdin poiketa hieman pienempää panimoravintolaan."

Minipivovar Groll
Luultavasti tämän panimoravintola on nimetty Urquellin kehittäjän ??? Grollin mukaan. Tilat ovat perussiistit, mutta aurinkoinen terassi houkutteli enemmän

Lotr 11⁰ Polotmavy Lezak
Utuinen ja tumman meripihkainen olut, höttöinen vaahto kestää hyvin. Tuoksussa on makeaa leipätaikinaa ja toffeisuutta, kevyesti hedelmäisyyttä sekä erikoisemmin colajuomaa muistuttavaa aromia. Keskimamea maku on hieman hiivaisen hapan. Jälkimaku on vahvasti leipäinen ja hieman kitkerästi paahteinen. Humalointi on lähes olematonta. Melko tasapainoinen tämä keskitäyteläinen olut silti on. PISTEET: 33/50

Plzensky Prazdroj
Reissun pakkorasti oli opastettu kierros Plzensky Prazdroj:n panimolla. Englanniksi opastetun kierroksen hinta taisi olla ~7 €, jonka lisäksi valokuvaamiseen oikeuttavasta tarrasta olisi pitänyt pulittaa melkein toinen mokoma. Tyydyin siis salakuvaamaan muutaman ruudun kännykällä. Kierros eteni huippumodernilta pullotus/tölkityslinjalta sekä vanhalle että uudelle panimolle  ja lopulta 9 km pitkän kellariverkoston uumeniin. Kaikki oli näyttävää ja hyvin organisoitua, ja ryhmää kuljetettiin bussilla paikasta toiseen valtavalla panimoalueella. Välillä katsottiin panoraamateatterissa pari filminpätkää oluenpanosta ja panimon historiasta sekä maisteltiin/haisteltiin raaka-aineita näyttelyhuoneessa. Puolitoistatuntinen huipentui kellareissa, jossa pieni määrä Urquellia käy vielä vanhaan hyvään malliin avoimissa puusammioissa ja kypsyy puutynnyreissä. Tämä perinteinen käymis- ja kypsytystapa erottaa panimokierroksella tarjottavan Kvasnicovyn Na Parkanussa myytävästä, joka siis käy ja kypsyy terästankeissa normaalin Urquellin tapaan. Pieni muovikipollinen himoittua pilsiä tuli sitten nautittua, ja hyväähän se oli. Ero Na Parkanussa testattuun ei ollut suurensuuri, mutta tämä perinteinen versio tuntui ehkä aavistuksen kuivemmalta ja maltaisuus jyväisemmältä. Katkeraahan se oli myös, kuten Urquellin kuuluukin. Tehtävä suoritettu.

"Illemmalla kävin huonekaverin kanssa uusintareissun Uncle Payassa, sekä parissa nimettömäksi jääneessä tusinapaikassa. Toisessa näistä oli hanassa toisen suuren Plzeniläisen, eli Gambrinuksen, suodattamaton versio."


Gambrinus Nefiltrovane
Sameaa ja kuokeasti vaahtoavaa. Ja tietysti jääkylmää. Hyvin kevyt tuoksu, hieman leipäisyyttä ja hiivaa. Humalista ei tunnu juuri jälkeäkään. Maltaisuus on ohutta maussakin ja kaiken lisäksi pahvisuus vaivaa hieman. Lieneekö kovinkaan tuoretta? Nihkeässä ja pistävän hiilihappoisessa jälkimausta ei katkeroita juuri erota. Täysin tusinatavaralta tämä kyllä tuntuu. PISTEET: 24/50

"Plzen on lopulta melko pieni kaupunki ja oleellisemmat paikat hoitaa halutessaan vaikka päivässä. Pari päivää riitti minulle vallan mainiosti, eikä todellakaan tarvinnut pitää kiirettä. Panimokierrosta lukuun ottamatta kaikki (erityisesti olut) oli halpaa, joten täällä raskii jopa syödä ravintolassa. Ulkoisesti Plzen ei vedä vertoja esim. Salzburgille tai Bambergille, mutta arkkitehtuurista innostuneelle riittää täälläkin luultavasti silmäniloa. Syrjemmäs kävellessä on karumpaa ja välillä melko törkyistäkin. Tässä vaiheessa minulla ei enää kuitenkaan riittänyt intoa kovin laajoihin pällistelyretkiin. Seuraavaksi suuntaan sakemannin kanssa kohti Prahaa, joka onkin suunnitelmissani viimeinen tiukka rypistys ennen vähittäistä pohjoiseen suuntaamista."

1 kommentti:

  1. Näitä on mukava lueskella, jatka samaan malliin!

    VastaaPoista