28.3.2012

Kotiolutta suunnitellessa: Predatory Brewing ja Workers' Ale 2012


Vappu, tuo työläisten ja opiskelijoiden odotettu juhla, odottelee jo seuraavan kalenterisivun lopussa. Kuuden opiskelijavappuni loputtomia piknikkejä vauhdittamaan minulla oli tapana valmistaa jotakin alkoholipitoista. Hieno perinne, josta haluan pitää kiinni. Opiskeijavuodet ovat nyt kuitenkin takana, joten tuntui loogisemmalta omistaa tämän vapun satsi työläisille. Eipä mulla ole kyllä töitäkään ennen toukokuun puoltaväliä tiedossa, mutta hyvähän se on janojuomaa vappumarssille kuitenkin panna. Siitä lähti ideamylly pyörimään.

Vappuoluen on hyvä olla melko kevyttä sessiotavaraa, jotta sitä pytyy halutessaan useammankin sammumatta nauttimaan. Workers' Ale 2012 on kantavierrevahvuudeltaan 1,043, joten odottelen lopputuotteelle ~ 4,3 % alkoholipitoisuutta. Aluksi halusin lopputuotteesta jotakin vaaleaa, lähinnä golden ale-henkistä, mutta työläisteema tuntui kuitenkin vaativan rouheampaa otetta. Lisäilin pitkälti pale ale-maltaaseen pohjautuneeseen reseptiin vähitellen keskitummaa karamellimallasta ja hieman suklaamallasta syvyyttä ja punaruskeaa väriä tuomaan, muhevampaa suutuntumaa ja runkoa hain puolestaan Münchenerillä ja vehnämaltaalla. Haen lopputuotokseen melko rajua humalointia, joten kalkuloin IBU:t rapiaan 70:een. Lajikkeiksi valikoituivat Chinook, Cascade, Willamette ja kotikäytössä uusi Sorachi Ace. Kuivahumalointi on vielä mietinnän alla, mutta lajikkeet pysynevät sen osalta samoina. Hiivaksi löytyi kaapista vielä pussillinen US-05:ta. Jälleen kävi niin, että selkeä mielikuva reseptistä muuttui tarkemman pohtimisen myötä lopulta joksikin aivan muuksi, joka ei varmasti sovi mihinkään kategoriaan. Eipä tuolla toisaalta ole väliä, mikäli lopputulos toimii haluamallani tavalla. Se nähdään sitten vappuna.

Leikittelin joutessani vielä netin etikettiohjelmilla, mikä johti yllättävän vakaviin seurauksiin. Jouduin nimittäin tosissani miettimään "panimolleni" nimeä. Pitkällisen aivoriihen jälkeen päädyin nimeen Predatory Brewing. Biologitaustalla ja fiksaatiolla tiettyyn vesiemme virtaviivaiseen petokalaan oli varmasti vaikutusta nimivalintaan. Jottei pelkällä ameriikan murteella tarvitsisi vääntää, lisäsin perään suomeksi sloganin "petomaista panemista". Hyi kun on tuhmaa!

1 kommentti: