Tässä blogillinen olutta, olkaa hyvät! Kierroksen tarjoaa oululainen olutharrastaja, joka uusia oluita maistelemalla ja omiaan kotona valmistamalla eksyy yhä syvemmälle oluiden maailmaan. Uskallatko seurata?
14.8.2010
Huvilla Dessert Stout
Sadas blogiteksti on todellisuutta. Juhlan kunniaksi pistin viilenemään Huvila Dessert Stoutin, joka sekin on peräisin Arkadian alkosta. Kyseessä on 9% imperial stout, joka tietääkseni on hyvin makea ja muistuttaa siten jälkiruokaviinejä. Siitä kai nimikin. Kypsytyspotentiaalia pitäisi siis olla, tässä pullossa parasta ennen -päiväys on vuodelle 2013. Oluen kyytipojaksi sain tuttuni leipomia keksejä, joissa näyttäisi olevan ainakin suklaahippuja ja pähkinää.
Dessert Stout on väriltään sysimusta, kermainen beige vaahto näyttä herkulliselta. Erittäin makeassa tuoksussa maltaan massiivinen määrä tuntuu hyvin makeana marjaisuutena ja kevyenä alkoholisuutena. Makeahko ja hieman yrttinen humalakin erottuu. Tumma hedelmäisyys lisääntyy oluen seisottua lasissa hetken, ainakin kypsä luumu ja taatelit tulevat mieleen. Taustalla on kahvista paahteisuutta ja makeansuolaista lakritsaa. Jälkimaku on samettisen pehmeä, marjainen ja hennosti kahvisen paahtunut. Maltainen makeus kätkee alkoholin täysin. Suutuntuma pysyy silti yllättävän liukaana ja juoksevana. Marjaisuus sekä katkerohumaloinnin ja paahteen keveys saavat Dessert Stoutin muistuttamaan paljon eräitä barley winejä. Väri, lakritsainen suolaisuus ja suutuntuma vääntävät tätä taas stoutin suuntaan. Nautittavaa ja helposti juotavaa samettia makeudestaan huolimatta. Keksit olivat maukkaita ja makeita nekin. Oluen suolaisuus toimi niille hyvänä vastapainona. Olut oli tosin vähän turhankin voimakasta tarkoitukseen, sillä se peitti keksien viljaisuutta melko pahasti. PISTEET: 38/50
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti