21.4.2012

Kotiolutta lasissa: Predatory Brewing Workers' Ale 2012


Vappuolueni Workers' Ale 2012 on muhinut pullossa viikon verran, joten perinteinen ensitesti on paikallaan. Tekovaiheista voi lueskella täältä. Matkan varrella suoritetut mittailut ja maistelut keroivat prosessin etenevän haluamaani suuntaan. Pari pinnaa Beer Smithin ehdotuksia makeammaksi jäätiin, kuten ainakin minulla tapana on, mikä aistinvarasiten testien perusteella on tällä kertaa ehkä ihan hyvä homma. Kuivahumalointia harrastin viikon ajan, lajikkeina Cascade, Chinook ja Sorachi Ace. Terästääkseni aromia ajattelin kokeilla humalateetä perinteisen "humalat pönttöön-menetelmän" lisänä, mutta foorumimaailman hyvinkin ristiriitaiset kokemukset nostivat lopulta sisun kaulaan. Pitänee joskus jakaa satsi kahtia ja kokeilla molempia menetelmiä rinnakkain, että voin muodostaa oman mielipiteeni. Hyvin tuntui aromia ainakin pullotusvaiheeseen riittäneen, joten odotuksen ovat varsin kovat ensimmäistä pulloa korkatessa.

Workers' Ale 2012 on melko likaisen ruskeaa, hieman punertavaa olutta. Hailakan beige vaatho on jokseenkin kermaisen pitsinen ja hyvin kestävä. Ensivaikutelma tuoksusta on mukavan raikas, sitrusmaisesti ja hieman pihkaisen yrttisesti humaloitu. Paahteisia ja tumman karamellisia maltaan sävyjä erottuu kevyesti humaloinnin alta. Vielä tuntuu kevyen marjaista hiivaisuutta, joka luultavasti pyöristyy olemattomiin viikossa-parissa, mikäli olen hiivakantaa (US-05) yhtään oppinut tuntemaan. Maku on kuiva, vahvuisekseen varsin maltainen ja kauttaaltaan katkerahko. Katkeruus ei ole kovin hyökkäävää, vaan hiljalleen voimistuvaa. Vehnämaltaan tuoma liukkaus ehkä tasoittelee enimpiä rypistyksiä. Pientä hapokkuuttaa on, mikä johtunee osittain oluen nuoruudesta ja toisaalta suklaamaltaasta. Jälkimaun alkuvaihe (mikähän sekin on?) vaikuttaa vähän tyhjältä, mutta loppuun nousee kuitenkin mukavasti paahteista, hieman suklaista maltaisuutta ja aavistus tummaa karamellia puisevan kuivana ja hieman pihkaisena viipyilevän humaloinnin seuraksi. Suutuntuman perusteella olutta voisi helposti kuvitella pykälää vahvemmaksikin, joten maltaiden valinta ja mäskäys tuntuvat menneen melko nappiin. Makua onkin runsaasti näin kevyeen runkoon, ja erityisesti jälkimaun tummempi maltaisuus tulee passelisti esille dominomatta kuitenkaan liikaa. Parit virhearviot suklaamaltaan kanssa alkavat ilmeisesti synnyttää jonkinlaista oppimista paksussa kallossani. Pullotusvaiheen maltillinen sokerinkäyttö tulostuu brittityylisen matalana hiilihappoisuutena, joka sekin sopii mukavasti pakettiin. Happoja tulee luultavasti vähän lisää oluen kypsyessä, mutta Charoli Pale Alen kaltaisa kuohuntaa tuskin tarvitsee pelätä. 

Oluen joka osa-alue on varsin lähellä suunniteluvaiheen mielikuviani kuivan katkerasta ja aavistuksen paahteisesta sessioalesta. Humalointikin on varsin hyvin kohdallaan, ja Sorachi Ace uutena lajikkeena tuo olueeni kauan hakemaani sitruksisuutta. Ei ehkä Citran veroisesti, mutta kuitenkin. Kokonaisuus ei ole ehkä kaikkein tavanomaisin ja veikkaapa, että useampi kaverini pitää tätä liian kuivana ja katkerana. Omaan suuhuni Workers' Ale 2012 istuu kuitenkin mainiosti. Kyllä tämän voimalla marssii vapun alusta loppuun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti