3.8.2011

Russian River Pliny the Elder


Kaveri kävi vaihteeksi konferenssissa rapakon takana ja muisti palatessaan taas meikäläistä pullolla. Kiitti Pete! Tälläkin kertaa sieltä saapui vähintäänkin legendaarinen olut, nimittäin Kalifornian Santa Rosan huippupanimon (Russian River) Pliny the Elder - tupla-IPA, joka on pitkään keikkunut Ratebeerissä tyylinsä arvostetuimpien joukossa. Luvassa lienee melkoinen humalapommi, sillä tupla-IPA:ksi kevyehkö (8 %) Pliny the Elder tuskin on liian ällömakea kätkemään katkeruuttaan.

Pliny The Elder on väriltään keskimääräistä tupla-ipaa selvästi vaaleampi, lähempänä oranssia kuin syvää merihkanruskeaa. Valkoista, melko pitsistä vaahtoa muodostuu melko niukasti. Tuoksu on todella jykevästi humalainen, päällimäisenä tiukka sitrushedelmäisyys, pihkaisuus sekä leppoisammat mango, mansikka ja hunajainen kukkaisuus. Lämmettyään kukkaisuus ja makeampi hedelmäisyys korstuvat tuoksussa pihkaisuuden kustannuksella. Sokerisuus ei tuoksussa jyllää, vaan humalointia tukevat hieman keksinen pale-mallas ja vain annos vaaleaa karamellia. Tupla-ipaksi kuiva, mutta voimakkaan maltainen maku on kauttaaltaan erittäin katkera ja pihkainen. Erityisesti jälkimaku on pistelevän kasviuutemainen ja lähes puisevasi pureva, mutta samalla pehmeä ja miellyttävän hedelmäinen. Suutuntuma on sokerisempia tyylin edustajia ohuempi, mutta raikkaus ja virkistävyys onkin sitten huippuluokkaa. Tuoreessa oluessa (pullotettu 29.6.2011) riittää vielä kuohkeutta ja raikkautta. Todella petollinen olut on kyseessä, sillä tätä kiskoisi tietämättään yhtä helposti kuin monta pykälää laimeampia humalapommeja. Hieno olut. PISTEET: 42/50

2 kommenttia:

  1. Komiaa! Tätä kun pääsisi joskus yhtä tuoreena maistamaan, aiai :)

    VastaaPoista
  2. Komean näköistä on! Useammankin kerran olen bongannut artikkelin, jossa Vinnie Cilurzo kertoo, miten karamellimaltaat eivät sovi tupla-IPAan - tämä ei kuitenkaan tunnu olevan aivan konsensusmielipide Amerikan mantereella!

    VastaaPoista