19.8.2011

Mikkeller Not Just Another Wit

Kohta menneen kesän mielenkiintoisimpia uutuuksia Alkossa oli ehdottomasti Mikkellerin Not Just Another Wit. Kuten nimestä voi päätellä, tämä on hieman pidemmälle viety versio belgialaisesta witbieristä. Alkoholia löytyy peräti 7,6 %, joka on rapiat pari pykälää normaalia witiä enemmän. Humaliksi on valittu jenkkiläiset Cascade, Amarillo ja tsekkiläinen Saaz ja niitä lienee käytetty turhia säästelemättä. Perinteisempää witiä kunnioittaen keitos on maustettu korianterilla ja appelsiininkuorella. Witbier perinteisimmillään on raikas janonsammuttaja ja käyttöolut myös ruokapöytään vaikka kalan kanssa. Toivottavasti virkistävyys on saatu mukaan tähän vahvempaan variaatioon, sen verran veti reipas uintipyrähdys hapoille.

Oluen väri on hiivaisen oranssi, jonkin verran perus witbieriä tummempi. Valkoinen vaahto on upean kuohkea ja voimakkaasti pitsinen. Touksussa sekoittuvat jenkkihumaloitu belgiale (esim. La Chouffen Double Houblon IPA Tripel), saison, witbier ja saksalainen vehnäolut. Makean hedelmäinen, sitruksinen ja selvästi pihkainen humalointi ei jää huomaamatta. Witbierille ominainaiset appelsiininkuori ja hieman saippuainen korianteri sopivat näköjään hyvin yhteen jenkkihumalien kanssa. Hiivaisuus tuo mieleen sekä saisonit että perinteisemmät vehnät: melko selvää neilikkaisuutta voi erottaa ylikypsien hedelmien, mansikan ja pirteän pippurisuuden lisäksi. Melko kevyt mallasrunko on raikkaan vehnäinen ja voltteihin nähden yllättävän kuiva, mikä tässä tapauksessa toimii hyvin.

Jälkimaun kohtuullisen voimakas katkerohumalointi yhdessä hedelmäisen hapahkon hiivaisuuden kanssa muistuttavat Schneiderin loistavaa Hopfenweissea. Mausteet, lähinnä korianteri, jäävät suuhun pyörimään vielä katkeroiden häivyttyä. Suutuntuman raikas ja kepeä ote takaavat hyvän juotavuuden. Jotenkin hilpeä ja aurinkoinen kokonaisuus toimii vallan mainiosti, vaikka ei kovin säväyttävä välttämättä olekaan. Onnistunut vahva witbier vaikka piknikille, ruokapöytään, saunailtaan, puuhapussiin tai melkein mihin vain. PISTEET: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti