14.7.2013

Kotiolutta lasissa: LBC Batch #14 IPA


Tällä haavaa viimeinen LBC:n olut testissä, tyylinä mikäs muu kuin kotipanijoiden ikisuosikki India Pale Ale. Tätä IPA:a on lähdetty rakentamaan ensimmäisenä maistamani Batch #3:n kloonina. Aivan samoja raaka-aineita ei kuulemma kuitenkaan ollut käytettävissä ja varsin merkittäviä poikkeavuuksia löytyy näköjään myös muualta reseptistä (esim. Super Alpha ja Centennial ovat tässä erässä korvanneet Simcoen ja Citran). Kantavierrevahvuus on hieman pudonnut, kuten myös käymisaste (hiivakannan vaihtumisen ja karkkimaltaiden suuremman osuuden seurauksena?), joten olut on lasennallisesti nyt 0,6 % kevyempää (5,6 %).

IPA sieltä asteikon tummemmasta päästä: samea olut on väriltään syvän meripihkanruskea, valoa vasten lähes punainen. Kohtalaisen runsas ja pitsisen kestävä vaahto. Humalointi tuo tuoksuun pihkaista ja kypsän hedelmäistä humalaa, aavistuksen makeaa ruohoa sekä parfyymisia vivahteita. Tumma, hieman kermatoffeinen maltaisuus huokuu humaloinnin takaa. Maussa on pyöreää ja liukkaan karamellista ja hieman keksistä mallasta. Hieman yrttisenä ja brittibittereiden tyylisesti puisevan kuivana pureva katkeruus ilmesiesti leikkaa enimmät sokerit, sillä makeus pysyy yllättävän hyvin aisoissa. Lopussa puisevan karhea purevuus tiivistyy, mutta humalien raikasta hedelmäisyyttä ei oikein löydy. Tumma karamellimaltaisuus säilyy loppuun saakka selvästi havaittavana. Ei täysin asetu jenkkien tai brittienkään IPA:ksi. Mallasprofiili vetää jopa ESB:n suuntaan, mutta tyylille pakolliset brittihiivan käymisaromit tietysti puuttuvat (hiivana tässä US-05). Kokeilepa Harri heittää brittihiiva tähän reseptiin, saattaisi toimia! Hyvin tuoretta ja vahvuisekseen maltaista tämä nykymuodossaan on, mutta samalla kokonaisuutena hieman tasapainoton. Ympäri palloa kasattu, luonteeltaan varsin erilaisten humalien cocktail ei toimi ainakaan minulle kovin hyvin. Myös lajikkeiden aikataulutus tuntuu varsinkin Super Alphan osalta vähän erikoiselta, mutta ehkä tässä on ollutkin tarkoituksena testata lajikkeen aromiominaisuuksia. En yhtään ihmettelsi, että joku muu saattaisi pitää nimen omaan humalointia oluen parhaana ominaisuuttena. Olipa vaikea pisteytettävä, mutta jotakin oli pakko antaa. PISTEET: 32/50

P.S. Kiitos kovasti LBC:n Harrille maistiaisista! Suurella mielenkiinnolla näitä lähdin maistelemaan, eikä oluidesi jo tässä vaiheessa korkea laatu tullut yllätyksenä. Keep on brewing!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti