14.7.2013

Kotiolutta lasissa: LBC Batch #13 Rye Saison NZ


Liminka Brewing Companyn tuoreemmasta tuotannosta löytyy tämä pelkästään Uuuden-Seelannin lajikkeilla (Nelson Sauvin ja Super Alpha) humaloitu, rukiinen saison.  Ruista on tässkin sekä maltaana että hiutaleena, mutta tekijän mielestä ne eivät tule esille riittävän voimakkaana. Appelsiinin kuorta on myös käytetty, tottakai. Väkevyys on jenkkiversiota maltillisempi, ja saisonille ehkä sovinnasempi 6,8 %. Ei kun testaamaan.

Lasiin kaatuu houluttelevan utuista, väriltään vaalean meripihkanruskeaa olutta. Hieno vaahto on hyinin pienikuplaista ja kestävää. Varsin hiivaisen maisteinen tuoksu, kuten odottaa sopii. Viinikumikarkkeja ja aavistuksen hapanta viinimarjaisuutta, ehkä myös käynyttä mansikkaa. Humalista irtoaa raikasta ruohoisuutta, vihreää omenaa ja jotakin sitruunaa selvästi makeampaa hedelmää. Appelsiinkin kuori voi toisaalta sotkea näitä aistimuksia. Varsin tukevan maltaista, mutta silti kuivaa tavaraa. Ruikiin huomaa kuivan limppuisena aromina, joka saa oluen vaikuttamaan ulkonäköään tummemmalta. Hienoinen nahkeus jälkimaussa voisi myös olla rukiin tuomaa, mutta hiivallakin on siinä luultavasti osansa. Pihkaisen hedelmäinen katkeruus on voimakasta ja pitkäkestoista, mutta pehmeästi purevaa. Kevyesti hapan hiivaisuus nousee aivan loppuun, mutta aivan klassikkosaisoneiden tasolle ei päästä tässäkään. Myös tukevahko maltaisuus ja sen tuoma hienoinen raskaus etäännyttävät tätä ainakin belgisaisoneista, joiden valmistuksessa käytetään usein sokeria maltaiden lisäki. Monien belgityylien raikkaiden ja petollisen juotavuuden kannalta tuo sokeri on juuri se taikasana, jonka lausumista ei kotikokkienkaan pitäisi turhaa kainostella. Tuoretta, virhemautonta ja aiemmin maistamiani siloitellumpaa tämä on, mutta itse resepti ei ehkä ole vielä aivan loppuun saakka viety. PISTEET: 33/50

1 kommentti:

  1. Aivan täydellisen värinen ja näköinen olut, veikkaan jotain 14 EBC:n tietämillä. Onkohan tekijällä jotain netti/blogi-sivua josta voisi reseptiä vakoilla?

    VastaaPoista