23.3.2013

To Øl Baltic Frontier


Katajan- ja tyrninmarjoilla ryyditettyä India Pale Alea To Øl:n malliin. Kuriositeettikamaa ehkä, mutta kiinnostus heilahti yli hankintakynnyksen (Saksasta) lähinnä tyrnin vuoksi. Tätä ärjyn karvasta vitamiinipommia kun on melko helposti poimittavissa pitkin Perämeren rannikkoa, myös lähes Oulun keskustasta. Ainakin kotiliköörissä marja toimii maniosti ja Cantillonin One Pint Pubille panema Tyrnilambic on herkkua siltä parhaasta päästä. Baltic Frontierista löytyy eksoottisempien ainesosien lisäksi jenkkityylin humalointi, lajikkeina Centennial, Columbus ja Cluster. Alkoholia on tyylille tavanomaiset 6,5 %.

Voimakkaasti vaahtoava olut kaatuu lasiin sahtimaisen sameana, oransseja tyrnin hitusia leijuu sakan mukana väistämättä lasiin. Ensinuuhkaisussa sekoittuvat mielenkiintoisesti pihkaiset ja hedelmäiset jenkkihumalan aromit sekä voimakas tyrninmarjaisuus. Taustalla on makeaa karamellia, joka yhdessä tyrnin kanssa saa aikaan hieman marjahillosen vaikutelman. Tarkemmin tutkailemalla myös katajanmarjan löytää helposti. Marjojen aromit sopivat yllätävän hyvin yksiin humaloinnin kanssa. Maistettaessa iskee ensin tyrnin karvaus, joka sulautuu loppua kohti voimakkaaksi yltyvään greippisen-pihkaiseen katkeruuteen. Lopulta humalia ja tyrniä on todella vaikea erottaa toisistaan, niin hyvin ne sopivat yhteen. Vaikuttaavaa. Mallasrunkoakaan ei ole unohdettu, sillä kuiva ja vienon karamellinen ohraisuus on jopa tukevampaa kuin monissa normi-ipoissa. Painopiste on toki muualla kuin maltaissa, mutta humalille ja marjoille on luotu juuri sopivan selkeä kenttä temmeltää. Kokonaisuus on kuiva ja marjojen tuoma happamuus vie olutta päättäväisesti omaan, persoonalliseen suuntaansa. Täytyy myöntää, että tyrnin hurja luonne on saatu ihailtavalla tavalla siirrettyä sekä tuoksuun että makuun. Katajanmarja ei maussa ole yhtä selkeä, mutta luultavasti se muodostaa osan jälkimaun kitkerästä pihkaisuudesta. Loppuliuku onkin todella muistamisen arvoinen raikkaassa purevuudessaan. Erittäin tuoreen oloinen, kuohkea ja pihkaisen pureskeltava suuntuntuma kruunaa kokeilun. Maustettujen lambicien ohella Baltic Frontier on ehdottomasti parhaita maistamiani marjaoluita. En olisi uskonut, että IPA voi olla näin hieno pohja marjaoluelle. Suosittelen varauksetta kokeilemaan, mikäli voimakkaan katkeroinen makumaailma ei ole ongelma. PISTEET: 42/50

2 kommenttia:

  1. Aivan huikealta vaikuttaa. Tyrnejä on mahtava napsia puskista syksyllä ja jos sen maun saa istutettua sopusuhtaisesti olueen niin onhan se aivan parhautta.

    VastaaPoista
  2. Itsekkin olen tyrnimarjojen ystävä ja isäni mm. pakastaa puristettua tyrnimarjamehua kuutioina. Ikävä kyllä en ole vielä päässyt maistamaan yhtään tyrnillä maustettua olutta, mutta tämäkin kuulostaa herkulliselta. Toivottavasti tyrnillä maustettuja oluita tulisi enemmänkin markkinoille ja joskus Alkon valikoimaankin.

    VastaaPoista