9.12.2012

Kotiolutta: mäskäimen mysteerit ja muita pohdintoja

Kuten kotiolutaiheisia postauksiani lukeneet ovat varmaan huomanneet, ovat mäskäämiseen liittyvät ongelmat aiheuttaneet jonkinlaista kitinää oikeastaan jokaisella panokerralla. Minulla on periaatteessa kaksikin kylmälaukusta rakennettua mäskäintä, joista suuremman ja eristykseltään paremman Igloo Marinerin suodatin on rakennettu kupariputkesta ja pienemmän/kehnommin eristetyn pesukoneen poistovesiletkun rosterisukasta. Molemmat ovat maailmalla yleisesti käytetyjä systeemejä. En kuitenkaan luottanut uudemman laatikkoni kuparisuodattimen perusrakenteeseen, enkä parin kokeilukerran jälkeen päässyt sillä haluamaani mäskäystehoon. Niinpä olen viime aikoina käyttnyt pelkästään vanhempaa laatikkoa, joka rosterisukan kanssa on toiminut joten kuten. Silläkin suodattaminen on ollut välillä tuskaisen hidasta ja ilmeisen epätasaista etenkin suuremmilla mallaserillä, sillä tehokkuus on ailahdellut turhan paljon.

Kuva 1. Igloon vanha suodatin
Palasin siis laadukkaamman Igloon ja kupariputkien pariin. Vanha putkisto (kuva 1.) yhdistyi hanaan laatikon toisessa päässä, minkä voisi kuvitella olevan suodatuksen tasaisuuden kannalta epäedullinen sijainti. Lisäksi kolme putkea yhdistyivät hanaan ruuvattuun x-yhteeseen tökkäämällä ne yhteen reikiin ilman varsinaisia liitimiä, mikä teki rakenteesta pelottavan heppoisen. Ei olisi ollenkaan mukavaa, jos joku putkista irtoaisi mäskiä sekoittaessa. Tätä ei koskaan tapahtunut, mutta aina sitä joutui epäilemään. Valurautainen x-yhde tuppasi tietysti myös ruostumaan happamassa mäskissä -> ei hyvä!



Kuva 2. Uusi suodatin
Niinpä muutin rakenteen kokonaan siirtämällä imupisteen keskelle laatikkoa (kuva 2.). Samalla sain lisättyä hieman suodatuspintaa. Yhteys hanaan hoituu nyt silikoniletkun pätkällä, joka pysyy varmasti paikallaan klemmarilla (ei paikallaan kuvassa). Puhdistettavia osia tuli lisää, mutta toivottavasti suodattuminen on nyt tasaisempaa. Tein pienen testin tiputtelemalla ph-testiliuosta vedellä täytettyyn laatikkoon ja seuraamalla värin kulkeutumista kohti putkistoa. Keskusta vetää tietysti hieman äärilaitoja voimakkaammin, mutta hitaasti laskemalla väri imeytyi putkiin varsin tasaisesti. Totuus tulee toki julki vasta mäskätessä, mutta luulisin systeemin toimivan nyt paremmin.


Isomman laatikon kanssa pystyn nostamaan satsin koon 15 litrasta yli 20:een. Looginen seuraus tästä on tietysti keittokapasiteetin vajaus. Minulla on kyllä 15 litraisen kattilan lisäksi 10 litrainen, mutta haluaisin ehdottomasti hoitaa kaiken yhdessä kattilassa. Joudun siis hommaamaan isomman kattilan ja tarvittavasti watteja suuremman vierremäärän kiehuttamiseen. Nykyinen 2,5 kw kaasuliesi on ollut juuri ja juuri tyydyttävä täyden kattilan kiehuttamiseen, mutta 25 litraa on sille varmasti liikaa. Tehokkaita kaasupolttimia saa kyllä suhteellisen edullisesti, mutta niitä ei saisi käyttää sisätiloissa. Useimmista kun puuttuu liekinvarmistin, ja toisaalta suuri hapenkulutus sekä hukkalämpö voivat olla ongelma keittiössä kokkailevalle. Sähkö tuntuu siksi turvallisemmalta ratkaisulta. Upotettavia sähkövastuksia on saatavilla, mutta sähkötöistä ei ole juuri kokemusta. Teräskattila, neste ja sähkö voivat olla hengenvaarallinen yhtälö kokemattomalle. Eikä minulla ole rakentamiseen tarvittavia välineitäkään. Valmiita sähkökattiloitakin on onneksi olemassa, joten sellaisen hankkiminen taitaa olla ainoa vaihtoehto. Olen päätymässä Brewfermin 27 litraiseen, hanalla ja analogisella termostaatilla varstettuun malliin, joka maksaa Lappo.fi:stä tilattuna ~190 €. Vastuksessa on tehoa kuitenkin vain 2 kw, mutta toisaalta hukkalämpöä ei synny eristetyssä kattilassa ulkoisen kaasupolttimen tapaan. Vähän silti epäilyttää tehon riittäminen kunnon "rolling boiliin" ja ilmeisesti porukalla on ollut myös ongelmia ko. mallin termostaatin kanssa. Mielelläni ottaisin tehokkaamman pelin, mutta en vain kerta kaikkiaan ole sellaista netistä löytänyt. Jos jollakin on tiedossa parempia ratkaisuja, niin ehdotuksia otetaan vastaan!

Reseptejä ja niiden aihioita on kertynyt muistivihkoon useampia. Inspiroivin oli hiljtattain juoksemani 45 min lenkki, jonka ainana sain mietittyä kaksi uutta reseptiä niin pitkälle, että kotona ei tarvinnut kuin kirjata ne ylös. Toivottavasti saisin vain tuon välinesäädön pian hoidettua, jotta pääsisin ideoitani toteuttamaan.

Panemisiin!

7 kommenttia:

  1. Miten olisi ihan valmis uppokuumennin?
    Itselläni on kaksi clas ohlsonin 350w käytössä, ei kovin tehokkaita hellan n. 2kw levyn kanssa (14l kiehuu), mutta ainakin biltemalta taisi olla ainakin 500w "grillinsytytin", joka saattaisi myös toimia.
    Osittain painin saman kattila probleeman kanssa, kun ei tuo 16l kattila ihan yksin riitä meikäläisen n. 10-12l eriin.
    Oman pienemmän igloon rosterisukan kanssa ei ole ollut vielä ongelmia, joskin tehokkuus on on heilunut 60-70% väliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan noita uppokuumentimiakin tullut mietittyä, saisikin vaikka 1-2kw mallin niin varmaan ostaisin. Humlessa olisi 3,2 kw kuumennin, mutta laitos painaa jo 17 kg ja on yli 70 cm korkea eli turhan hankala. Uusi ~30 l. kattila pitää joka tapauksessa hankkia, ehdottomasti hanallinen. Brewremin sähkökattila on jo jotenkuten eristetty ja hanakin löytyy. Vastaavan kokoiset rosterikattilat maksavat ilman hanaa esim. lappo.fi:ssä jopa enemmän ja lämmitysongelma olisi edelleen ratkaisematta. Tavallinen muurikka-poltin maksaisi sen 25 € ja tehoja olisi luultavasti liiankin kanssa, mutta kun sitä ei saa keittiöön tuoda. Olisi edes autotalli, mutta ei...

      Poista
  2. Mikäli oikein käsitin, mainitsemasi Humlessa myytävä kuumennin on tämä Speidelin tuote: http://www.speidels-hausmosterei.de/Juice-Containers/Stainless-steel-flat-immersion-heater-with-thermometer-3200-Wat::54.html

    Onhan se toki kookas, mutta valmistajan mukaan paino kuitenkin vain 3 kiloa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samahan tuo näyttäisi oleva. Humlen sivuilla kuljetuspainoksi on tosin ilmoitettu 16 kg, joten oletin tuon painavan rutkasti enemmän. Valavatko ne tuon lyijyyn, ei kai tuollaista pakkauspainoa muuten voi selittää? Postimaksuissa ainakin nousee hinta äkkiä.

      Keitto-ongelma tosin ratkesi, kun tilasin 9,2 kw kaasupolttimen liekinvarmistimella. Hinta käytännössä sama kun sain ilman toimituskuluja ja teohoakin riittää tarvittaessa vielä kapasiteetin kasvattamiseenkin. 31 l kattilakin hoitunee, siihen pitää vain hana ja lämpömittari lisätä. Jospa tästä kohta pääsee jo itse asiaan :)

      Poista
  3. Laitapa raporttia sitten, miten toimii ja mistä sellaisen voi tarvittaessa hommata :)

    Itsekin painin ihan samojen ongelmien kanssa, kun opiskelijakämpässä on nihkeästi tilaa ja keittotehot ovat radikaalisti tippuneet sitten edellisen asunnon. Pikaratkaisuksi itse mietin tätä: http://www.amazon.de/Rommelsbacher-TS-2003-Tauchsieder-edelstahl/dp/B001BC1PO6 (uppokuumenninta etsiessä päädyin tätäkin lukemaan)

    VastaaPoista
  4. Ja sanotaan vielä, että itsekin olen ihmetellyt Humlen pakkauksia - 0,7 kilon Better Bottlen pakkauspainoksi saadaan 8,4 kg!

    VastaaPoista
  5. Ite tilasin Brewfermin 27-litrasen keittokattilan digitaalisella termostaatilla, ilman hanaa. Teippaukset on erit, mutta kampe itsessään lienee sama kuin Brewfermillä, hintakin toki alle puolet Lappo.fi:n hinnoista. Hanaa ei ole, mutta äkkiäkös sen itse siihen asentaa.

    http://www.elektro2000.de/en/Small-electrical-appliances/cookers-and-juicers/Kochstar-WarmMaster-deluxe-::8344.html

    Postikuluineen suomeen 147e.

    VastaaPoista