7.2.2011

Kotiolutta pöntössä: Sunnuntain yllärikeitokset ja Charoli Pale Ale


Tuli pantua eilen olutta ihan hetken mielijohteesta. Rupesi vain joskus puolen päivän jälkeen tuntumaan "siltä" selaillessani alan opuksia. Mäskivedet kuumenemaan, siinä laitteita kasaillessa sitten nopea mallaspohjan suunnittelu ja jyvät myllyyn. Kolmen aikaan oli jo mäskäys menossa ja samalla laskeskelin humalointia. Hyödynsin kaapissa jo turhan pitkään pyörineitä jämähumalia, joten monet pussinpohjat piti punnita ja ynnäillä yhteen. Kaikki meni vauhdikkuudesta huolimatta yllättävän putkeen, eikä kiireessä tullut edes kohelletua mitään. Koko homma reseptiikasta ja laitteiden kasaamisesta loppusiivoukseen oli ohi reilussa kuudessa tunnissa, eli ennätystahtia mentiin. Nyt jo vesilukko pulisee. Oli vaihteeksi mukava sessio ex tempore ja eiköhän oluestakin tule ihan hyvää. Ainakin vierre vaikutti lupaavalta.

Niin ja se resepti. Työn alla on kevyt, n. 4 %:n pale ale. Humalina Amarillo ja Cascade, katkeroita reippaasti. Kuivahumalointikin on vielä tarkoitus tehdä samoilla lajikkeilla. Mallasvalinnoilla ja melko korkealla mäskäyslämmöllä yritin hakea kevyeen olueen hieman lisää runkoa ja toisaalta pähkinäistä makua. Sen verran piti tietysti kikkailla, että lisäsin keiton loppuminuuteilla kattilaan juuri paahtamiani Charolipähkinöitä. On muuten aika loistava tuoksu ja maku noissa pähkinöissä paahdettuna. Saa sitten nähdä siirtyykö pähkinäisyys olueen asti. Siitä joka tapauksessa oluelle nimi: Charoli Pale Ale.

1 kommentti:

  1. Kylläpä saat homman kuullostamaan mukavalta, mutta osaamista vaativalta hommalta. Näitä on hauska seurata. Hyviä humalia.

    VastaaPoista